Totta vai tarua: Lihottaako peruna? Onko bataatti terveellisempi vaihtoehto?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Perunan terveellisyydessä valmistusmuoto ja määrä ratkaisevat.
Perunan terveellisyydessä valmistusmuoto ja määrä ratkaisevat. © iStockphoto
Potut kuuluvat suomalaiseen ruokavalioon eikä niitä ole syytä vältellä lihomisen pelossa, vakuuttaa laillistettu ravitsemusterapeutti Kirsikka Aittola Itä-Suomen yliopistosta.

Peruna lihottaa, koska siinä on paljon hiilihydraattia

Tarua. Peruna sisältää paljon tärkkelystä ja hiilihydraattia, minkä takia varsinkin vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat pyrkivät usein välttämään sitä. Perunansyönti ei kuitenkaan itsessään lihota ketään.

Päinvastoin, noin puolet päivittäisestä energiansaannista on hyvä saada hiilihydraateista, ja peruna on erittäin hyvä hiilihydraattilähde. Valmistusmuoto ja määrä kuitenkin ratkaisevat. Keitetyt, höyrytetyt ja uunissa paistetut perunat ovat hyviä vaihtoehtoja.

Bataatti on perunaa parempi lisuke

Tarua. Sekä bataatti että peruna ovat hyvin tärkkelyspitoisia juureksia ja sopivat siksi aterian hiilihydraattilisukkeeksi. Niillä molemmilla on omat hyvät puolensa. Bataatissa on esimerkiksi vähän enemmän kuitua ja A-vitamiinin esiasteita kuin perunassa.

Perunassa taas on enemmän kaliumia ja C-vitamiinia. Perunan isoina etuina ovat kuitenkin kotimaisuus ja edullisuus. Molempia kannattaa syödä vaihtelevasti.

Lue myös: Aikaista ateriarytmiä – Näin kevennät ruokailuja kohti iltaa!

Perunaa on hyvä syödä myös jäähdytettynä

Totta. Raakana perunaa ei kannata syödä, sillä se voi aiheuttaa vatsavaivoja. Kypsennettyä perunaa on kuitenkin hyvä syödä myös jäähdytettynä esimerkiksi perunasalaatissa.

Jäähdyttäminen muuttaa perunan tärkkelyksen rakennetta muodostaen siihen niin sanottua resistenttiä tärkkelystä. Se toimii elimistössä kuidun tavoin suolistomikrobien ravintoaineena. Lisäksi jäähdyttäminen parantaa perunan glykeemistä indeksiä, mikä pienentää verensokerin nousua.

Lue myös: Tiesitkö, että peruna ja tomaatti ovatkin alunperin kotoisin Etelämantereelta?

Nyt on uusien perunoiden aika. Mutta kuinka kauan? © Ari Heinonen/Kuvaryhmä/SKOY

X