Aikaista ateriarytmiä – Näin kevennät ruokailuja kohti iltaa!

Verensokeritasoon ja painonhallintaan vaikutetaan jokaisella päivän aterialla. Kuitupitoisen aamiaisen jälkeen on tärkeää syödä sopivan täyttävä lounas.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liian kevyellä lounaalla verensokeri ei pysy tasaisena, ja päivällisaikaan nälkäisenä ja väsyneenä tulee syötyä liikaa.

Verensokeritasoon ja painonhallintaan vaikutetaan jokaisella päivän aterialla. Kuitupitoisen aamiaisen jälkeen on tärkeää syödä sopivan täyttävä lounas.
Teksti: Virve Järvinen

Terveyden kannalta ateriarytmi on olennainen. On hyödyllisempää syödä enemmän ja tasaisemmin päivä­aikaan, ja iltaa kohti ­kevyemmin. Toki perheen sopivaan ruokailurytmiin vaikuttavat myös työt ja harrastukset.

Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena

Verensokeritasoon ja painonhallintaan vaikutetaan jokaisella päivän aterialla. Kuitupitoisen aamiaisen jälkeen on tärkeää syödä sopivan täyttävä lounas. Liian kevyellä lounaalla verensokeri ei pysy tasaisena, ja päivällisaikaan nälkäisenä ja väsyneenä tulee syötyä liikaa.

Lounaalla on oleellista saada sopivasti verensokeritasoon vaikuttavaa proteiinia ja kuitua. Esimerkiksi salaattiin kannattaa lisätä noin 100 grammaa proteiinituotetta (broileria, kalaa, kasviproteiinia) ja pieni määrä öljyä tai siemeniä. Lisäksi syöty runsaskuituinen leipäpala auttaa pitämään verensokerin tasaisempana. Jos iltapäivän järkevä välipala jää pois, syödään taas päivällisellä liikaa.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Kevyt päivällinen kello kuudelta ei ole liian myöhään. Jos se siirtyy harrastusten vuoksi myöhempään, kannattaa ennakoida, ja syödä tukevampi iltapäivän välipala sekä hyödyntää aiemmin pakastimeen valmistettua ruokaa.

Päivällisruoalla on hyödyllistä lisätä kasvismäärää ja vastaavasti vähentää hieman muun ruoan osuutta. Näin annoskoko saadaan sopivaksi, mutta ruoan sulaminen helpottuu ja kalorimäärä vähenee.

Ennen nukkumaan menoa on hyvä syödä pieni iltapala, esimerkiksi jogurtti ja marjoja, tai teetä ja pala kuituista leipää päällisineen. Nälkäisenä ei kannata käydä nukkumaan, mutta ei myöskään liian täydellä vatsalla.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/21.

Lue myös: Vältä laihduttajan ruoka-ansat ja tunnista ravintohuijaukset – Näin laihduttaja sortuu vääriin mielikuviin

Lue myös: Onko satunnainen ylensyönti haitallista? Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia vastaa

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X