Urallinen kengänpohja auttaa pysymään pystyssä liukkaalla kelillä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kengänpohjalla on väliä. © Seppo Saarentola/OM-arkisto
Tärkeintä liukkaalla liikkuessa on hyvä tasapaino ja rauhallinen askel, tietää fysioterapian lehtori Sirkka-Liisa Kolehmainen Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Tärkeintä pystyssä pysymisen kannalta on hyvä tasapaino.

Totta. Tasapainon ylläpitoon vaikuttaa koko vartalon lihastasapaino ja reaktionopeus, jolla tasapainoa korjataan liukastuessa. Tukipinnan suuruudella on myös merkitystä. Eli jos kävelee jalat harallaan tai liu’uttaa jalkoja alustalla erilleen, saa tukipintaa suuremmaksi. Myös kehon painopisteen madaltaminen parantaa tasapainoa. Kun liikut liukkaalla polvet koukussa, painopiste on alempana ja liikkuminen vakaampaa. Samasta syystä kannattaa valita matalakantaiset ja -pohjaiset kengät.

Talvikenkien pohjamateriaalilla on vaikutusta pitoon liukkailla keleillä.

Totta. Monet muoviset ja nahkaiset pohjamateriaalit kovettuvat kylmässä ja tulevat liukkaiksi. Pehmeästä ja huokoisesta materiaalista, esimerkiksi termoplastisesta kumista, valmistetun jalkineen pohja ei kovetu kylmässä. Parempien kitkaominaisuuksien vuoksi se ei ole myöskään liukas.

Pohjan kuvioinnilla ei ole suurta merkitystä pystyssä pysymiselle.

Tarua. Pitävässä pohjassa on kunnollinen pohjakuviointi. Kuvioinnin urien tulisi olla 5−8 millimetriä syviä ja sivuilta avoimia. Jos näin ei ole, lumi voi täyttää kuvioinnin, jäätyä ja lisätä liukastumisvaaraa. Työterveyslaitos on tehnyt suositukset talvikenkien pohjamateriaaleista 2012.

X