Voiko viiniharrastus aiheuttaa suu- tai nielualueen syövän? Alkoholin asetaldehydi tuo juomiin syöpäriskin

Voiko viiniharrastus johtaa kurkun ja nielun alueen syöpiin? Korva- nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren vastaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten viinien maistelu ja purskuttelu vaikuttaa syöpäriskiin, joka alkoholinkäytössä piilee?

Voiko viiniharrastus johtaa kurkun ja nielun alueen syöpiin? Korva- nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren vastaa.
Teksti: Virve Järvinen

Syöpäriski on läsnä alkoholinkäytössä. Alkoholi lisää suu-, kurkku-, nielu-, ruokatorvi-, maksa-, rinta- ja suolistosyöpien riskiä. Se ei itsessään aiheuta syöpää, mutta alkoholin aineenvaihduntatuote asetaldehydi on luokiteltu aiheellisesti syöpää aiheuttavaksi aiheeksi.

Mitä enemmän juo, sitä suurempi on syöpäriski, eikä täysin turvallista käyttörajaa voida asettaa. Valtaosa alkoholin aineenvaihdunnasta tapahtuu maksassa, mutta asetaldehydia muodostuu jo suussa. Myös pelkkä alkoholin purskuttelu lisää jonkin verran ainakin suusyövän riskiä.

Alkoholien asetaldehydipitoisuuksissa on eroja

Viinien asetaldehydipitoisuus ei ole niin korkea kuin esimerkiksi calvadosin tai grappan. Toisaalta pitoisuuksissa on suurta vaihtelua eri viinien välillä ja viiniä nautitaan yleensä suurempia määriä kuin väkevämpiä alkoholeja. Terveysviranomaiset ovatkin esittäneet, että kuluttajien suojaksi alkoholijuomien sisältämä asetaldehydipitoisuus olisi ilmoitettava etiketissä.

Alkoholinkäytön aiheuttamaan syöpäriskiin voi onneksi vaikuttaa elintavoilla. Kuten kaikkien alkoholia käyttävien, myös viiniharrastajien on hyvä huolehtia, etteivät riskikäytön rajat ylity. Syöpäriski on sitä suurempi, mitä suuremmat ovat kerta-annokset. Hallittukaan alkoholinkäyttö ei saisi olla päivittäistä.

Suun bakteeri- ja hiivakanta vaikuttaa asetaldehydin muodostumiseen suuontelossa. Hyvällä suuhygienialla voidaan vähentää asetaldehydin pitoisuutta suussa ja siten myös syöpäriskiä. Runsas hedelmien ja vihannesten käyttö saattaa myös vähentää sitä.

Syöpäriski suu- ja nielualueen syöpiin kasvaa tupakoivalla alkoholinkäyttäjällä

Tupakointi on tärkein suu- ja nielusyövän riskitekijä, ja se lisää alkoholinkäyttäjän syöpäriskiä selvästi.

Kun tutkittiin tupakoimattomien alkoholinkäyttäjien suu­syöpää, syöpäriski oli kohonnut merkitsevästi ainoastaan kolme tai enemmän päivittäistä alkoholiannosta käyttävillä. Terveydestään huolissaan olevan tupakoitsijan kannattaakin ehdottomasti hakeutua nikotiinivieroitushoitoa tarjoavan asiantuntijan vastaanotolle tai muuhun palveluun.

Asiantuntijana korva- nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/21.

Lue myös: Kaipaatko lomaltasi hyvää ruokaa, laatuviinejä ja aurinkoa? Suuntaa matkasi Etelä-Ranskan viinireiteille

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X