How to Please -lyhytdokumentti kertoo, kuinka absurdeihin byrokratian solmuihin turvapaikanhakija voi törmätä

Elina Talvensaaren How to Please voitti vastikään vuoden parhaan lyhytelokuvan Jussin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

How to Please -lyhytdokumentissa Wed Al-Asadi kertoo, kuinka absurdeja mutkia hän kohtasi turvapaikanhakuprosessinsa aikana.

Elina Talvensaaren How to Please voitti vastikään vuoden parhaan lyhytelokuvan Jussin.
Teksti:
Arto Pajukallio

How to Please esittelee Irakin sotaa paenneen Wed Al-Asadin. Hän saapui Suomeen syyskuussa 2015 ja aloitti oitis turvapaikanhakuprosessin. Lopulta hän onnistui saamaan kokintöitä ja pääsi opiskelemaan, mutta viranomaisten antamat kielteiset päätökset johtivat lopulta absurdiin byrokraattiseen solmuun.

Pääteltiin, että Wed opiskeli ja teki töitä harhauttaakseen viranomaisia (!). Häneltä evättiin normaalielämälle välttämättömiä papereita ja oikeuksia. Silti Wediä ei voitu lähettää Irakiin, koska mailla ei ollut tästä sopimusta, muttei päästää muuallekaan, josta hänet vain palautettaisiin Suomeen.

Wed Al-Asadi kertaa vuosikausia kestäneen hakemusprosessinsa hitaat, kovin epäinhimilliset ja ilmeisen tulkinnanvaraiset sekä lopulta järjenvastaiset käänteet Elina Talvensaaren pysähdyttävässä lyhytelokuvassa. Sen kekseliäs kuvausmiljöö peilaa byrokratiaa teatterilavastuksen tyyliin, kuin scifipainajaisessa. Muita henkilöitä ei tarvita, koneellinen virastoääni riittää.

Talvensaaren (mm. Miten marjoja poimitaan ja Neiti Aika) työ voitti vastikään vuoden parhaan lyhytelokuvan Jussin.

How to Please, lauantai 13.4. klo 23.20, Teema & Fem

Lue myös: Piittaamattomuutta, laiminlyöntejä ja etujen vastaista toimintaa – Näin lakimiehet kohtelivat turvapaikanhakijaa

X