Kaustinen – musiikin koto -dokumentti sukeltaa kansanmusiikkijuhlan historiaan ja nykypäivään

Kaustinen Pohjanmaalla teki vuonna 1968 varsinaisen tempun vetämällä ensimmäisille kansanmusiikkijuhlilleen 20 000 katsojaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mauno Järvelä on viulisti sekä kaustislaisen pelimannimusiikin opettaja ja esittäjä. Dokumentissa mukana mm. Järvelän haastattelu.

Kaustinen Pohjanmaalla teki vuonna 1968 varsinaisen tempun vetämällä ensimmäisille kansanmusiikkijuhlilleen 20 000 katsojaa.
Teksti:
Jussi Karjalainen

Kaustinen Pohjanmaalla teki vuonna 1968 varsinaisen tempun vetämällä ensimmäisille kansanmusiikkijuhlilleen 20 000 katsojaa. Ilmiö ansaitsee dokumentin. Ohjelma kertoo Kaustisen tuolloisesta koko kansan supertähdestä Konsta Jylhästä, mutta peilaa totta kai myös sitä, luoko kansanmusiikki uusia muotoja tänään.

Miksi juuri Kaustinen? Kaustislainen viulunsoitto erosi niin verevästi klassisesta viulusta, että tyyli on kelpuutettu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Kovat nykyhaitaristit Kimmo Pohjonen ja Maria Kalaniemi nostavat kumpikin esiin, että erityistä Kaustisen festareilla on ammattilaisten ja harrastajien esiintyminen yhdessä.

Ohjelman ohjasivat Pepe Teirikari ja Pasi Pelkonen. Teirikari, 78, on Suomen maineikkaimpia tv-mainosten tekijöitä, henkilö vaikkapa itikoita huitovan etelän miehen takana. Teirikari suuntautui 1990-luvun lamassa dokumentteihin. Mainosguru ei dokkarin puolella temppuile vähääkään, vaan kerronta on selvää ja jopa hitusen kuivaa.

Kaustinen – musiikin koto, keskiviikkona 10.7. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Maija Kauhanen ryhtyi soittamaan kannelta tapaturman vuoksi – Isän avulla kansanmusiikista tuli ammatti: ”Oman tien kulkeminen ei ole ollut helppoa”

X