Nainen Kabulissa -dokumentti kertoo ranskattaresta, joka taisteli afgaaninaisten oikeuksien puolesta

Nainen Kabulissa on myös kiinnostava kuvaus maan historiasta ja maailmanpolitiikan vaikutuksesta naisten asemaan Afganistanissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dokumentti Nainen Kabulissa ajoittuu 1920- ja 1930-luvuille.

Nainen Kabulissa on myös kiinnostava kuvaus maan historiasta ja maailmanpolitiikan vaikutuksesta naisten asemaan Afganistanissa.
Teksti:
Anu Räsänen

Nainen Kabulissa -dokumentti kertoo, kuinka bretagnelainen Elisabeth Bellet kohtasi kesällä 1927 Afganistanin kuninkaan serkun Naim Ziain. Edistysmielinen kuningas Amanullah Khan oli lähettänyt hänet Ranskaan opiskelemaan.

Elisabeth ja Naim rakastuivat ja avioituivat nopeasti. Syksyllä 1928 he lähtivät laivamatkalle kohti Afganistania, jossa Elisabeth halusi työskennellä kuningatar Sorajan rinnalla naisten oikeuksien edistämiseksi.

Ennen kuin nuoripari pääsi perille, Afganistanissa alkoi sisällissota. Amanullah Khan joutui maanpakoon, ja naisilta vietiin heidän saavuttamansa oikeudet. Naim halusi tästä huolimatta palata kotimaahansa ja jatkaa serkkunsa aloittamaa työtä. Elisabeth taas päätyi tekemään Sorajan jalanjäljissä sitkeää työtä naisten oikeuksien eteen.

Dokumentin ohjaajat Charlotte Erlih ja Marie-Pierre Camus ovat saaneet käyttöönsä Elisabethin päiväkirjat ja perheen kuva-arkistot. Niiden pohjalta he ovat rakentaneet kiinnostavan kuvauksen paitsi yhden naisen vuosikymmenistä Kabulissa myös maan historiasta ja maailmanpolitiikan vaikutuksesta naisten asemaan Afganistanissa.

Historia: Nainen Kabulissa, keskiviikko 24.4. klo 19.00, TV1

Lue myös: Kotimaastaan paennut Afganistanin prinsessa elätti itsensä myymällä afgaanimattoja

X