Rauli Virtasen Afganistan –dokumentti kertoo reportterin suhteesta Talibaneihin: ”Olen seurannut ihmiskohtaloita ja kannan huolta mitä heille tapahtuu”

Rauli Virtanen on käynyt Afganistanissa 13 kertaa ja tahtoo mennä vielä tämän jälkeenkin. Karaistunutta reportteria pelottaa humanitaarisen avun puute, jos Afganistan poistuu otsikoista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dokumentissa Rauli Virtanen haastattelee useita Taliban-komentajia.

Rauli Virtanen on käynyt Afganistanissa 13 kertaa ja tahtoo mennä vielä tämän jälkeenkin. Karaistunutta reportteria pelottaa humanitaarisen avun puute, jos Afganistan poistuu otsikoista.
Teksti: Jussi Karjalainen

Mistähän kaiken nähneen ulkomaanreportterin Rauli Virtasen tavoittaa? No, hän rymyää uutenavuotena Myanmarin ja Thaimaan rajaviidakoissa. Virtanen tekee televisioon reportaasia sotilasjuntan Myanmarista eli Burmasta.

Puhelinyhteys häneen on syytä ottaa, koska syksyn aikana työstetty Rauli Virtasen Afganistan näytetään nyt ruudussa, Ulkolinjan ohjelmapaikalla. Konkari ei juurikaan esitä ohjelmassa ennustuksia siitä, mitä Taliban-liikkeen viime vuonna haltuunsa ottamassa maassa seuraavaksi tapahtuu. Kysytään sitä tässä.

”En usko, että Taliban-hallintoa oltaisiin kaatamassa kovin pian. Lyhyellä tähtäimellä tulee tapahtumaan valtava humanitaarinen katastrofi”, Virtanen sanoo.

”Olen seurannut ihmisten kohtaloita ja kannan huolta siitä mitä heille tapahtuu.”

Rauli Virtanen Afganistanissa

Kun Taleban otti vallan Afganistanissa lokakuussa, Rauli Virtanen raportoi paikanpäältä. © Rauli Virtanen

Lue myös: Humanitäärinen kriisi uhkaa – Rauli Virtanen palasi Afganistanista 13. kerran: ”Kun ruoka loppuu, lähtevätkö ihmiset kaduille kaatamaan hallintoa?”

Rauli Virtanen burkhassa

Pysäyttämätön Rauli Virtanen on 73-vuotias, mutta ikä ja kokemus ovat itse asiassa vain eduksi. Ne olivat kuin kulkulupa Talibanien kanssa asioitaessa, sillä Virtasen Afganistan-historia ulottuu jo vuoteen 1980. Silloin vuoriston kapinalliset ja tulevan Talibanin idut kokosivat voimiaan miehittäjää, Neuvostoliittoa, vastaan.

Virtanen kuljetti viime syksynä mukanaan albumillista valokuvia aiemmilta tusinalta matkalta. Kuvissa hän esiintyy nykysotureiden isien ja vaarien kanssa.

Uusi ohjelma antaa läpileikkauksen eri käynneistä Afganistanissa ja samalla siitä, miten voimakkaasti tilanteet maassa ovat muuttuneet. Talibanin saatua 1990-luvun jälkipuoliskolla ensimmäisen kerran vallan viideksi vuodeksi kiellettiin musiikki ja kuvat elollisista olennoista. Naisilla ei ollut liikkumatilaa lainkaan.

Virtasesta Taliban-hallinto vaikuttaa tällä kertaa lähes yhtä jyrkältä.

Hän haastatteli muun muassa Afganistanin judojoukkueen Qudsia Khalilia vaihtuvassa piilopaikassa, joka oli naisen viides yhden kuukauden aikana.

Ohjelmassa selattujen vanhojen matkojen dramaattisimpiin kohtiin kuului Raulin laiton rajanylitys Pakistanista Talibanin Afganistaniin burkhaan naamioituneena. Toisaalta Neuvostoliiton vastaisen sissitoiminnan aikaan leirinuotiolla löytyi yhteistä samaistumispintaa Virtasen valokuvaajan kertoessa sotureille talvisodasta ja lumipuvuista.

Oletko rohkea?

”En varmaan lähtisi näille reissuille, jos osaisin pelätä etukäteen. Joskus sitten vasta paikan päällä ikävässä tilanteessa pelottaa. Ja hetken kaduttaa.”

Virtanen kuvaa afgaaneja ”ylväiksi ja mielettömän vieraanvaraisiksi”.

”Ei törmää sellaiseen, että länsimaalaisia mielistellään. Vaikkapa täällä Thaimaassakin, jossa nyt olen, moni kulkee pää alaspäin. Afganistanilaiset taas kohtaavat ihmisen suoraan pään tasolta.”

Työ luistaa somessakin

Vaikka Virtasen urapolku ulottuu aina 1970-luvun alun Vietnamin sotaan ja kuvalehtijournalismin kulta-aikoihin, hän on nyttemmin löytänyt itsestään myös Facebook-reportterin. Virtasen tuoreeltaan annostelemat otteet Afganistanista lisäsivät merkittävästi someseuraajien määrää.

Aikooko Virtanen lähteä taas vielä kerran Afganistaniin?

”Varmasti. Niin kauan kuin jokin media on kiinnostunut.”

Rauli Virtasen Afganistan, torstai 27.1. klo 22.00, TV1

Lue myös: Matka jatkuu yhä – Rauli Virtanen nousi jouluna 1970 laivaan, joka vei toimittajan Rio de Janeiroon: ”Piti päästä oikeasti maailmalle”

Rauli Virtanen

Reportteri Rauli Virtanen ei haikaile eläkkeelle. Itseasiassa hän ei usko koskaan sellaiselle kokonaan jäävänsäkään. Jos kukaan ei osta häneltä enää juttuja, hän aikoo jatkaa raportointia somekanaviensa yli 42 000 seuraajalle. © Sampo Korhonen

X