Hymyä!-sarja vie 70-luvun lehtimaailman hurmioon ja turmioon - Aku Hirviniemi tavoittaa lehtikeisari Urpo Lahtisen olemuksen hyvin

C Moren kahdeksanosainen draamakomedia Hymyä! kertoo Hymy-lehden toimituskunnan arjesta aikana, jolloin alkoholi virtasi, sillivoileivät käärittiin voipaperiin ja paitojen kauluksissa oli mittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Cmore

C Moren kahdeksanosainen draamakomedia Hymyä! kertoo Hymy-lehden toimituskunnan arjesta aikana, jolloin alkoholi virtasi, sillivoileivät käärittiin voipaperiin ja paitojen kauluksissa oli mittaa.
Teksti: Milla Olkkonen-Lind

Hymy oli huippuvuosinaan 1970-luvulla maamme luetuin aikakauslehti. Sen tyyli nostaa esiin tavallisten kansalaisten mietteitä, kritisoida vallanpitäjiä ja julkaista paljasta pintaa aiheutti pahennusta, mutta uudisti myös koko suomalaisen journalismin kenttää.

Lehti henkilöityi voimakkaasti perustajaansa Urpo Lahtiseen (1931–1994), jonka olemuksen sarjakin varsin hyvin tavoittaa.

”Elämä pitää elää”, Aku Hirviniemen esittämä lehtikeisari toteaa.

Hän rakastaa taidetta, on impulsiivinen ja tuntuu elävän aivan omassa todellisuudessaan. Herkkä ja välittävä puoli pääsee esiin vain harvoin.

Muutkaan keskeiset henkilöt, kuten vaimo ja yhtiökumppani Hymy Lahtinen (Elsa Saisio) ja erikoistoimittaja Veikko Ennala (Ilari Johansson), eivät jää yhden ominaisuuden vangeiksi. Hahmojen välisten suhteiden seuraaminen onkin sarjan koukuttavinta antia.

Hymyä! -sarjan kuvauksia hulppeassa Villa Urpossa

Aku Hirviniemen ja Janne Katajan Hihhihhii-yhtiön tuottaman ja Outi Keskevaarin kirjoittaman sarjan hahmoissa vilisee myös muita aikansa julkimoita, kuten Marimekon Armi Ratia ja matkailuyrittäjä Kalevi Keihänen. Urpon poika, lapsihahmo Jeppe Lahtinen puolestaan jää sarjassa varsin näkymättömäksi, samoin ”eliitin” nuiva suhtautuminen Urpoon ja hänen lehtiinsä.

Oikea Jeppe Lahtinen sen sijaan vilahtaa ohimennen kuvissa. Hän antoi sarjalle siunauksensa siinä määrin, että päästi kamerat hulppeaan Villa Urpoon, jossa Urpo asui vuodesta 1976 kuolemaansa saakka.

Hymylehti on vain varjo huippuajoistaan, mutta edelleen olemassa Otavamedian omistuksessa.

Hymyä!, C More

Lue myös: Urpo Lahtinen oli taiteilijuudesta haaveileva sotaorpo – Hymy-lehden perustaja oli naisten ja taiteen mies: ”Parhainta osaa elämästäni edustaa taide”

Urpo Lahtinen

Urpo Lahtinen vuonna 1987. © VEIKKO LINTINEN/OTAVAMEDIA

X