Dokumentissa käydään läpi serbikenraali Ratko Mladicin oikeusprosessia

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti: Onnimanni Liukkonen

YK:n Jugoslavia-tuomioistuin perustettiin vuonna 1994 käsittelemään Jugoslavian hajoamissotien sotarikoksia. Tuomioistuimen yksi merkittävimpiä, pisimpiä ja viimeisiä prosesseja oli serbikenraali Ratko Mladicin oikeudenkäynti. Mladicin tuomio luettiin 22. marraskuuta 2017 ja pian tuon jälkeen työnsä tehnyt tuomioistuin lakkautettiin.

Tässä dokumentissa käydään läpi Mladicin oikeusprosessi.

Mladicin pidätettiin toukokuussa 2011 Vojvodinassa pitkään kestäneen piileskelyn jälkeen. Oikeudenkäynti Haagissa alkoi toukokuussa 2012, ja se kesti siis reilusti yli viisi vuotta. Mladicin syytteet olivat ihmiskunnan historian kovimpia, kansanmurha ja rikokset ihmisyyttä vastaan. Keskeisimmät käsiteltävät tapahtumat liittyvät Bosnian sodan vuonna 1995 tapahtuneeseen Srebrenican joukkomurhaan.

Dokumentti antaa puheenvuoron kaikille osapuolille. Mladicin asianajajat puolustavat kiihkeästi kenraalia, jota useat serbit ihailevat vieläkin. Heille hän on pelastaja ja tuomioistuin puolueellinen. Todisteet ovat kuitenkin vastaansanomattomia, eivätkä Mladicin väitteet tietämättömyydestä kestä kriittistä tarkastelua. Arkistovideoiden todistusvoima nostaa palan kurkkuun, vaikka pahin jätetään näyttämättä.

Dokumenttiprojekti: Ratko Mladicin tuomio, to 22.8. klo 19.00 Tv1

X