Elokuva-arvio: Kirk Douglasin tähdittämä Ratsasta viimeinen taival -länkkäri kuvaa Korean sodan veteraania, joka ei sopeudu nykyaikaan

Uusi aika murskaa taipumattoman cowboy Jack Burnsin (Kirk Douglas).

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Peräti 103-vuotiaaksi elänyt Kirk Douglas piti David Millerin ohjaustyötä suosikkinaan kaikista elokuvistaan.

Uusi aika murskaa taipumattoman cowboy Jack Burnsin (Kirk Douglas).
Teksti:
Pertti Avola

Ohjaaja David Miller (1909–1992) on jäänyt aika tuntemattomaksi, mutta hän teki muutaman kiinnostavan elokuvan, kuten Marx-veljesten joutsenlaulun Sardiinimysteerio (1949), Joan Crawford -trillerin Pelko (1952) ja JFK:n salamurhan taustoja spekuloivan paranoiajännärin Suora toiminta (1973). 

Paras Millerin ohjaustöistä lienee silti Ratsasta viimeinen taival, joka on parhaita 1960-luvun nykywesternejä. Kirk Douglas esittää elokuvassa Korean sodan veteraania Jack Burnsia, oikeaa cowboyta, joka ei suostu taipumaan nykyajan elämäntyyliin. Burns hakeutuu pidätetyksi auttaakseen vankilaan joutuneen ystävänsä pakoon, mutta päätyy itse karkumatkalle perässään sheriffin joukot. 

Millerillä ja käsikirjoittaja Dalton Trumbolla on tässä elokuvassa hyvä tuntuma maisemiin ja henkilöihin sekä elokuvan teemaan modernin yhteiskunnan kahlitsemasta vapaudesta.

Burnsin valitsema elämäntyyli ei ole enää mahdollinen, ja siksi hänen on väistyttävä, kirjaimellisesti uuden ajan murskaamana. Elokuvan kruunaa Philip H. Lathropin sävykäs mustavalkokuvaus.

****

Ratsasta viimeinen taival, lauantai 23.3. klo 21.00, Teema & Fem

X