Elokuva-arvio: Sota apinoiden planeetasta -scifi muistuttaa eläinten oikeuksista – Woody Harrelsonin esittämä Eversti edustaa ihmisen itsekkyyttä

Sota apinoiden planeetasta -jatko-osassa riennetään jo rintamalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Woody Harrelsonin tulkitsema kylmäkiskoinen Eversti johdattaa erikoisjoukkonsa tehtävään, jonka tavoite on tuhota apinat. © Sub

Sota apinoiden planeetasta -jatko-osassa riennetään jo rintamalle.
Teksti: Pekka Eronen

Vuonna 2001 Tim Burton teki turhan uusintafilmatisoinnin vanhasta Apinoiden planeetasta. En taatusti ollut ainoa, joka huokaisi raskaasti, kun käsikirjoittajat Rick Jaffa ja Amanda Silver vuosikymmentä myöhemmin palasivat Apinoiden planeetan synnyssä aiheeseen.

Valmis elokuva käänsi pään. Se ei ällistellytkään ihmiskunnan loppua ja apinoiden valloittamaa maapalloa, vaan muistutti eläinten oikeuksista, joita ihmiskunta on sitkeästi jaksanut polkea. Koe-eläinlaboratorion simpanssi Caesar (Andy Serkis) sai Alzheimer-lääkkeestä lisäbuustia tietoisuudelleen ja ryhtyi kansalaisoikeustaistelijaksi.

Apinoiden planeetan vallankumouksessa (2014) taistelu jatkui. Sota apinoiden planeetasta rientääkin jo rintamalle.

Ihmisarmeija hyökkää tuhoisasti Kalifornian metsissä asuvan apinalauman kimppuun. Caesar joutuu puntaroimaan vaikuttimiaan, kun tajuaa janoavansa kostoa kuin ihmiset ikään.

Woody Harrelsonin esittämä Eversti edustaa ihmisen itsekkyyttä. Kaiken sotaisuuden keskellä tuikahtaa lämpöä vain apinoissa – eritoten oranki Mauricessa (Karin Konoval).

***½

Sota apinoiden planeetasta, lauantai 22.4. klo 21.00, MTV Sub

X