Elokuva-arvio: To Walk Invisible seuraa Brontën kirjailijasisaruksia 1800-luvun Englannissa

To Walk Invisible kuvaa tarkan realistisesti kolmen sisaren, heidän veljensä ja pastori-isänsä arkea Haworthin kylässä Englannissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Brontën sisarten rooleissa nähdään Chloe Pirrie (ylhäällä vas.), Finn Atkins (ylhäällä oik.) ja Charlie Murphy (alhaalla).

To Walk Invisible kuvaa tarkan realistisesti kolmen sisaren, heidän veljensä ja pastori-isänsä arkea Haworthin kylässä Englannissa.
Teksti: Pertti Avola

To Walk Invisible -elokuvan ohjaajan, brittiläisen Sally Wainwrightin käsikirjoittamista sarjoista on meilläkin nähty muun muassa Happy Valley – varjojen maa, Scott & Bailey ja Viimeinen tango Halifaxissa.

Realismi on Wainwrightin tyylilaji, ja sitä on kosolti myös hänen toistaiseksi ainoassa pitkässä ohjaustyössään. Elokuva Brontën kirjailijasisaruksista 1800-luvun Englannissa. Kuvaten tarkan realistisesti kolmen sisaren, heidän veljensä ja pastori-isänsä arkea Haworthin kylässä Wainwright kertoo Charlotte, Emily ja Anne Brontën kirjailijaurasta sekä heidän vaikeasta suhteestaan hulttiomaiseen Branwell-veljeensä.

Hieman näytelmällinen tv-elokuva nojaa näyttelijöihinsä sekä huolellisesti luotuun miljööseen. Dialogista ilmenevät perheen taloudelliset huolet ja naiskirjailijan olematon asema viktoriaanisessa Englannissa. Elokuva ei ylitä brittiläisen tv-elokuvan konventioita, eli upeista nummimaisemista huolimatta sen visuaalinen kerronta on hiukan yksitoikkoista. Se on kuitenkin parempi esitys Brontën sisarusparvesta kuin vaikkapa ranskalaisen André Téchinén 1979 valmistunut ohjaustyö Brontën sisarukset.

***½

To Walk Invisible, la 22.2. klo 21.00 Sub

Lue myös: Elokuva-arvio: Romanssi- ja seikkailutarina Ottoman Lieutenant ensimmäisestä maailmansodasta

X