Elokuva-arvio: Udo Kier on täydellinen suomalais-saksalaisessa Iron Sky -scifikomediassa

Timo Vuorensolan suomalais-saksalainen scifikomedia lähtee liikkeelle hulvattomasta ideasta, ja kevyesti vitsaillen sujuu jatkokin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Natsit kuun pimeältä puolelta saapuvat maahan valloitusaikeissa. © Ylen kuvapalvelu

Timo Vuorensolan suomalais-saksalainen scifikomedia lähtee liikkeelle hulvattomasta ideasta, ja kevyesti vitsaillen sujuu jatkokin.
Teksti: Pekka Eronen

Saksan tappion hetkellä vuonna 1945 joukko natseja lähti Kuun pimeälle puolelle ja perusti siirtokunnan. Siitä lähtien heikäläiset ovat valmistelleet paluuta Maahan. Valloitusaikein, totta kai.

Ensi-illan aikoihin kiiteltiin syystäkin elokuvan näyttäviä tehosteita, jotka valmistuivat tiukalla budjetilla ja osin puhdetöinä. Tosin onhan leffoissa noita avaruusmaisemia nähty, ja lisää nähtiin Director’s Cut -versiossa. Oleellinen silti välittyy tästä alkuperäisestäkin.

Itse asiassa Iron Sky on ajankohtaisempi nyt kuin vuosikymmen sitten. Kuumatkojahan valmistellaan kilvan eri puolilla Maata. Siinä sivussa ironia on vain terävöitynyt. Ovathan varjoissa muhineet uusnatsismi ja muu oikeistoradikalismi nousseet, tai ainakin käyneet äänekkäämmäksi – siirtyneet Kuun pimeältä puolelta paljastavaan auringonvaloon. Stereotyyppisenä, kiiluvasilmäisenä uusioführerina Udo Kier on aika täydellinen.

***

Iron Sky, keskiviikko 31.5. klo. 23.05, TV2

X