Elokuva-arvio: Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä -murhamysteeri kunnioittaa ja samalla parodioi Agatha Christietä

Tunnettu rikoskirjailija Harlan Thrombey löydetään kuolleena kartanostaan hänen syntymäpäiväjuhliensa jälkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Näyttävästi lavastetun elokuvan rooleissa nähdään Daniel Craigin lisäksi mm. Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Don Johnson ja Toni Colette.

Tunnettu rikoskirjailija Harlan Thrombey löydetään kuolleena kartanostaan hänen syntymäpäiväjuhliensa jälkeen.
Teksti: Pertti Avola

Aina toisinaan tulee näitä elokuvia, joissa tehdään Agatha Christielle sekä kunniaa että parodioidaan lempeästi hänen tuotoksiaan. Parhaillaan meillä kiertää valkokankaita elokuva See How They Run, jossa on kyse juuri tästä. Kolmisen vuotta sitten sai ensi-iltansa edellinen Christie-parodia/pastissi, ohjaaja Rian Johnsonin (Looper, The Last Jedi) Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä.

Jutun keskuksena ovat Christien tapaan vanha rikas mies, upea kartano maaseudulla, ahne ja vilpillinen perikunta, uskollinen palvelija ja Hercule Poirot -tyylinen mestarietsivä. Rikas mies murhataan ja sitten alkaa christiemäisesti etenevä tutkinta, jossa kaikki käyttäytyvät epäilyttävästi.

Pitkähkö elokuva vähän vaeltelee, mutta pysyy silti rytmissä. Näyttelijäkaarti on komea, mutta etsivä Benoit Blancia Yhdysvaltojen etelän aksentilla esittävä, sittemmin James Bondin roolista eläköitynyt britti Daniel Craig ei ole tarpeeksi joustava näyttelijä tällaisiin hieman kieli poskessa -kuvioihin. Murhan uhria esittää suvereenisti viime vuonna 91-vuotiaana kuollut veteraani Christopher Plummer.

***

Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä, lauantai 10.12. klo 22.35, MTV3

X