Esittelyssä seitsemän karvaista persoonaa – netti-ilmiöksi noussut dokumentti Istanbulin kissoista esitetään Teema & Femillä

Kansainväliseksi ilmiöksi noussut dokumentti näyttää, kuinka Istanbulissa kissat ovat enemmän kuin osa katukuvaa. Ihmiset suhtautuvat kautta linjan niihin positiivisesti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Gamsiz on ”pelimieskissa”, joka kiipeää minne vaan ja on tarvittaessa valmis puolustamaan reviiriään terävillä kynsillään.

Kansainväliseksi ilmiöksi noussut dokumentti näyttää, kuinka Istanbulissa kissat ovat enemmän kuin osa katukuvaa. Ihmiset suhtautuvat kautta linjan niihin positiivisesti.
(Päivitetty: )
Teksti: Onnimanni Liukkonen

Turkista pitkään kantautuneiden negatiivisten uutisten vastapainoksi Istanbulin kissat (Kedi, 2016) on hyvän mielen elokuva, jossa keskitytään suurkaupungin kaduilla eläviin kissoihin. Istanbulilaisten ihmisten ja kissojen suhde on ainutlaatuinen.

Jonkun mielestä näkökulma saattaa olla kritiikitön, mutta ainakin dokumentin kissat näyttävät hyvinvoivilta ja ihmiset tuntuvat suhtautuvan niihin positiivisesti. Näkökulma kiteytetään seuraavasti: ”Kissa säteilee hyvää energiaa ja puhdistaa ilmaa.”

Youtube-ilmiöksi

Istanbulissa syntynyt, nykyisin Yhdysvalloissa asuva Ceyda Torun esittelee esikoispitkässä dokumentissaan kissojen erityistä asemaa seitsemän karvapersoonan kautta. Yksi on mustasukkaisen aggressiivisesti reviiriään suojeleva naaras, toinen taas kahvilan ikkunaa raapien nälästään ilmoittava erakko.

Eräs kissoista kiipeää hankalaa reittiä parvekkeelle, jossa nainen päästää sen kotiinsa syömään. Myös ravintoloiden pöydistä kissoille annetaan ruokaa, jonka äitikissa kuljettaa portaikossa kurkkiville pennuilleen. Kun kamera vielä kulkee oivaltavasti kissojen tasolla maan rajassa, ei ihastukselta voi välttyä. Dokumentti onkin noussut varsinaiseksi internetilmiöksi.

Dokumentin synty sai vetoapua sosiaalisen median suosituista kissavideoista. Söpöyden estetiikkaa löytyy myös Istanbulin kissoista. Alun perin tekijät valitsivat 35 kissaa, joista 19 kuvattiin.

Niistä lopulliseen elokuvaan leikattiin seitsemän yksilön tarinat.

Suomessa Istanbulin kissat on aiemmin nähty Docpoint-elokuvafestivaaleilla alkuvuodesta 2017 ja Finnkinon teattereissa helmikuussa. Lisäksi dokumentin keskeisenä levityskanavana on toiminut Youtube. Suomessakin katseluoikeuden on voinut lunastaa 9,90 eurolla. Yhteensä dokumenttia on Youtubessa katsottu yli 3,1 miljoonaa kertaa ja se on tuottanut yli neljä miljoonaa dollaria.

Ainulaatuisia kissoja

Ohjaaja Torun on sanonut, että yksi syy kissojen kunnioitukseen löytyy islamin kunnioittavasta asenteesta kissoja kohtaan. Yksi dokumentin ihmisistä taas toteaa, että kissa tietää jumalan olemassaolon, kun taas koira luulee ihmisen olevan jumala.

Toistuva teema onkin se, etteivät kissat suostu komenneltaviksi. Kissat ovat persoonia, jotka tekevät mitä haluavat. Jokaisella on oma luonne.

Istanbulilaisille ihmisille kissat taas tuntuvat toimivan suorastaan terapiana. Yksi mies alkoi ruokkia kissoja saatuaan hermoromahduksen. Nyt mies voi paremmin, hän jopa hoitaa kissanpennun silmätulehdusta hankkimillaan tipoilla. Myös erään naisen psykiatri on sanonut tämän hoitavan haavojaan kissoilla.

Dokumentin perusteella Istanbulissa kissat eivät ole varsinaisia katueläimiä, mutta ne eivät myöskään ole kenenkään omaisuutta. Kyse on kulttuuriin kuuluvasta ilmiöstä, jossa kissat kuuluvat kaikkien vastuulle.

Istanbulin kissat voi olla kuin ylipitkä kissavideo, mutta kyllä tähän maailmaan mahtuu yksi näin vastaansanomattoman valloittava elokuva muuten niin ristiriitaisesta Turkista.

Istanbulin kissat, la 6.10. klo 21.21 Yle Teema & fem

X