Giuseppe Tornatoren elokuva Cinema Paradiso on rakkaudentunnustus elokuvan taialle

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Totólle (Salvatore Cascio, kesk) pienen sisilialaiskylän elokuvateatteri on henkinen koti, kylälle elokuva on yhteen sitova voima.

(Päivitetty: )
Teksti: Matti Rämö

Giuseppe Tornatoren elokuva oli aikanaan suurmenestys, joka kiersi keskeiset festivaalit ja voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin. Sisilialaisen ohjaaja-käsikirjoittajan teos on ensiluokkaista epookkia ja kaunis kasvukertomus.

Ennen kaikkea Cinema Paradiso on kuitenkin rakkaudentunnustus elokuvan taialle. Sisilialaisessa pikkukylässä sodan jälkeen varttuva Totó (Salvatore Cascio) lumoutuu liikkuvasta kuvasta.

Kylän elokuvateatterista tulee pojalle turvasatama, aikamiespoikamaisesta projektorin pyörittäjästä (Philippe Noiret) isän korvike. Köyhälle kylälle kino on unelmien temppeli. Se sitoo repaleisen yhteisön hetkeksi yhteen ja itkettää ja naurattaa yli luokkarajojen.

Tornatore katsoo projektoristin kurkistusluukusta maailman muutosta. Parvelta syljeskelevät fasistit laitetaan ruotuun, suutelukohtaukset vapautuvat sensuurista. Valkokankaalle heijastetut kuvat nivoutuvat osaksi Tornatoren luomaa kohotettua todellisuutta. Samalla Cinema Paradiso kasvaa todisteeksi elokuvan ylevöittävästä voimasta.

Cinema Paradiso, la 1.12. klo 21.31 Yle Teema & Fem

X