Neuvostoliittoa tukeneesta vastarintaryhmästä kertova Hannu Salaman romaani Siinä näkijä missä tekijä nyt kaksiosaisena tv-elokuvana

Jaa artikkeliLähetä vinkki

(Päivitetty: )
Teksti: Arto Pajukallio

Hannu Salaman pääteoksiin kuuluva, vuonna 1972 ilmestynyt romaani on osin kirjailijan oman kasvupiirin kollektiivisiin kokemuksiin pohjautuva kuvaus jatkosodan vuosina Tampereen Pispalassa toimineesta, salaa Neuvostoliittoa tukeneesta vastarintaryhmästä, ja sen tilinpäätöksistä.

Kari Paljakan kaksiosaisen tv-elokuvan avausepisodissa Vastarintaryhmä Salaman alter ego Harri Salminen on juuri lukemaan oppinut pieni poika, joka on jyvällä lähipiirinsä salatuista hankkeista. Viikon kuluttua esitettävässä päätösjaksossa Petturi edetään rauhan aikaan, mutta 17-vuotiaan pojan kuolemaa ohranan kiduttajien käsissä ei voida unohtaa. Lopulta eräs toveri tekee yllättävän tunnustuksen.

Aikatasoissa edestakaisin liikkuva kirja kertoo tapahtumista monisyisesti eri henkilöhahmojen näkökulmasta. Raija Talvion elokuvakäsikirjoitus oikoo ja pelkistää tarinan kulkua suoraviivaisemmaksi poliittiseksi draamaksi.

Siinä näkijä missä tekijä, 1.8, klo 22.25, TV1

X