Historia: Kaasuputken rakentajat -dokumentti taustoittaa Ukrainan sodan myötä ongelmaksi tullutta venäläistä maakaasua

Kaasuputken rakentaminen Venäjältä Eurooppaan oli valtava urakka, johon 1970-luvulla osallistui iso joukko DDR:n kansalaisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaasuputken rakentamiseen 1970-luvulla osallistui iso joukko DDR:n kansalaisia.

Kaasuputken rakentaminen Venäjältä Eurooppaan oli valtava urakka, johon 1970-luvulla osallistui iso joukko DDR:n kansalaisia.
Teksti: Arto Pajukallio

Venäjänkielen sana ”družba” tarkoittaa­ ystävyyttä. Sen mukaan nimettiin lähes 9000 kilometrin ­mit­tainen putkisto, jota pitkin siirrettiin Volgan ja Uralin alueiden raakaöljyä Eurooppaan.

Ukrainan sodan myötä yhdeksi Euroopan keskeiseksi ongelmaksi nousi suhtautuminen Venäjältä tuotavaan öljyyn ja maakaasuun. Kysymys saa historiallista taustoitusta vuoden 2020 saksalaisdokumentista Historia: Kaasuputken rakentajat, joka on mielen­kiintoisimmillaan kertoessaan putken rakentamisesta kylmän sodan vuosina.

Itäsaksalaisista työntekijöistä ei ollut pulaa, mutta tarkkaan harkittiin, keitä päästettäisiin rakennustöihin.

Julkisesti ei tietenkään saanut horjuttaa yhteis­kunnallisia kulisseja, vaikka lännen ja Japanin tekninen apu oli urakassa ratkaisevan tärkeä. Muistelot avautuvat traagisiksikin tilityksiksi­ olosuhteista, joita kaikki eivät ­kestäneet. Ja kun muuri murtui, koittivat uudet vaikeudet.

Historia: Kaasuputken rakentajat, keskiviikko 1.6. klo 19.00, TV1

X