Tankki täyteen -sarjan hersyvin sivuhenkilö oli konstaapeli Reinikainen - Tämän polliisin pläjäyttämät klassikkolauseet eivät unohdu

Supersuosittu Reinikainen-sarja täyttää 40 vuotta. Konstaapeli Reinikaisella oli Tenho Saurénin velmu tyyli, mutta hahmon keksijä Jussi Tuominen kähvelsi tunnetuimpia lohkaisuja omalta isältään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Neil Hardwick, Tenho Saurén, Jussi Tuominen ja nippu Reinikais-sarjan kahmimia Telviksiä ja Venloja. © Antero Tenhunen/Yle

Supersuosittu Reinikainen-sarja täyttää 40 vuotta. Konstaapeli Reinikaisella oli Tenho Saurénin velmu tyyli, mutta hahmon keksijä Jussi Tuominen kähvelsi tunnetuimpia lohkaisuja omalta isältään.
Teksti: Jussi Karjalainen

Pistämättömällä tarinoinnilla pulmat ratkova konstaapeli Artturi Sakari Reinikainen ilmaantui telkkariin Tankki täyteen -huoltamosarjan hersyvimpänä sivuhenkilönä vuonna 1978.

Sarjan kirjoittajat Jussi Tuominen ja brittilahja Neil Hardwick olivat ottaneet haasteen luoda suomalainen tilannekomedia.

Ja tilanteethan laukaisi taitavasti Reinikainen, Hämeenperän ”polliisi”. Reinikaisen (Tenho Saurén) unohtumattomia sanontoja ovat ”paas plikka antaen pullo vissyä”, ”pläjäyttää” ja monet muut.

Itse asiassa niin monet, että konstaapeli Reinikainen peittoaa klassikkolauseiden moni-ilmeisyydellä sketsihahmotkin.

”Rooli oli luontevaa tehdä Saurénille, sillä hän oli ollut jo mukana Neilin ja minun saunaohjelmassa Löylyä! (1977). Saurén oli ihminen, jonka paikalla ollessa ei työkavereiden teatterillakaan tarvinnut ikinä panna radiota päälle”, sanoo tv-konkari Jussi Tuominen, 74.

Tuomisen keksintö

Reinikainen oli Tuomisen keksintö. Tuomisella oli esikuvat sekä sanonnoille että Reinikaisen tavalle hanskata tilanne.

”Kun olin pikkupoika Härmälässä, siellä vaikutti iso heppu, johon kaikki luottivat. Hän rauhoitti kaikki juopotkin puheella. Suomalaisissa elokuvissa oli ollut joko pamppuja heiluttavia poliiseja tai pellepoliiseja. Me päätimme tehdä mieluumminkin kunnianosoituksen suomalaiselle poliisille.”

Tuominen lainasi omalta isältään vakiosanontoja kuten ”niin maan perusteellisesti”. Isäukko ei koskaan kommentoinut puheenpartensa päätymistä Reinikaiselle, vaikka varmasti huomasi.

”Isä oli itse asiassa hiljaisin mies, jonka olen koskaan tavannut. Hänestä ei kodin ulkopuolella saanut sanaakaan irti.”

Muistetaan myös, että Neil tuli suomalaisille alun perin tutuksi brittikonstaapelina, jota hän esitti hauskassa kielisarjassa Hello Hello Hello (1974).

Reinikaisen oma sarja

Reinikainen sai oman nimikkosarjansa 1982. Siinä hän muutti Tampereelle. Työtehtäviä riitti Laukontorilla riekkuneeseen eläinkokeiden vastaiseen mielenosoitusperformanssiin asti. Esko Roine esitti tärkeilevää ja sekoilevaa komisario Rautakalliota.

Reinikaisen supliikki oli voimissaan, ja hahmon suosio kasvoi edelleen. Kaksi miljoonaa katsojaa ylittyi. Saurénia revittiin myös keikoille ja Visa Mäkisen rainoihin.

Reinikainen-sarjan rytmi on huomattavan verkkainen. Sitä toki ovat hämäläinen ja suomalainen elämänmuotokin!

Tuominen ei ollut halukas leikkaamaan kymmenisen vuotta sitten jaksoja lyhyemmiksi uusintakierrosta varten. Sellaista TV2 peräsi pitkän linjan tekijältään. Nyt TV2:lla pyörivät loppupään Tankki täyteen -jaksot, mutta sarja löytyy Reinikaisen tapaan kokonaisuudessaan Areenasta.

Mitä Jussi Tuomiselle kuuluu nyt?

”Juuri tässä tilasin kevätmatkan Lontooseen. Onkohan viideskymmenes kerta. Ensimmäinen kerta Lontoossa oli 1981, kun Hardwick järjesti Reinikaisen taustaporukalle retken, johon sisältyi käynti muun muassa Benny Hillin kuvauksissa.”

Ja Reinikaisen maine elää.

”Kansanedustaja Pia Viitanen esitti jokin aika sitten, että kun poliisejakin on niin vähän, niin eikö voitaisi kehittää asukkaiden joukosta kortteli-Reinikaisia.”

Tankki täyteen, lauantai 7.5. klo 18.00, TV2

X