Iranin naisten kapina on tärkeä dokumentti naisten oikeuksista ja yhteenveto siitä, mistä Iranin huivikapinassa on kyse

Nahid Perssonin dokumenttielokuva esittelee arkipäivän Iranin lainalaisuuksia, jossa jo poikalapsilla on aivan erilaiset vapaudet kuin tytöillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nahid Perssonin dokumenttielokuva esittelee arkipäivän Iranin lainalaisuuksia, jossa jo poikalapsilla on aivan erilaiset vapaudet kuin tytöillä.
Teksti: Jukka Vuorio

Iranilainen toimittaja Masih Alinejad on vankkumaton naisten oikeuksien puolustaja. Hän on voimakkaasti haastanut tahoja, jotka kannattavat hijab-huivin käyttöä. Iranissa huivin julkisesta riisumisesta monia on rangaistu vankeustuomioilla, mutta siitä huolimatta yhä useampi riisuu nyt huivinsa.

Alinejadia kutsutaan myös Iranissa käynnissä olevan kansannousun käynnistäjäksi. Pelkistetyimmillään kansannousussa on kyse halusta lisätä tasa-arvoa Iranissa. Dokumentin mukaan ajatus tasa-arvosta haastaa paitsi konservatiivis-uskonnollisen maan johdon, myös monien tavallisten iranilaismiesten ajatusmallin. Alinejadille satelee niin kiitosta kuin tappouhkauksiakin.

Iranin naisten kapina –dokumentti on tärkeä, ajankohtainen yhteenveto siitä, mistä Iranin huivikapinassa oikein on kyse.

Ulkolinja: Iranin naisten kapina, torstai 1.12. klo 22.00, TV1

Lue myös: Iranissa marssii uusi sukupolvi – Moraalipoliisi mursi jalan suomalaisiranilaiselta Azzar Sarikhanilta: ”Pelottavat kohtaamiset ovat arkipäivää”

X