Kriitikon valinta - Star Wars: The Force Awakens muistutti kokonaista sukupolvea, mistä rakkautemme elokuvasarjaan sai alkunsa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Star Wars: The Force Awakens..L to R: Leia (Carrie Fisher) & Han Solo (Harrison Ford)..Ph: David James..? 2015 Lucasfilm Ltd. & TM. All Right Reserved.

(Päivitetty: )
Teksti: Anna Muurinen

Kun The Force Awakensin alkutekstit lävähtivät valkokankaille joulukuussa 2015, pyyhki moni keski-ikäinen elokuvakatsoja onnenkyyneleitä teatterin pimeydessä. Edellisestä Star Wars -ensi-illasta oli ehtinyt kulua jo kymmenen vuotta, alkuperäistrilogian viimeisestä ensi-illasta peräti 32 vuotta.

Elokuvavisionääri George Lucasin avaruusseikkailusta on kasvanut vuosikymmenten mittaan aivan oleellinen osa länsimaista populaarikulttuurikuvastoa. Se on tehnyt elokuvatekniikkaa kehittäneestä Lucasista miljardöörin, ja meistä Voiman loveen langenneista erityisen onnellisia. On ollut etuoikeus saada kasvaa Tähtien sodan (joksi elokuvaa vielä minun lapsuudessani kutsuttiin) myötä, sillä sen maailma on hyvin humaani. Sen sankarit taistelevat paremman maailman puolesta virheitä välttämättä, ja sen pahiksissakin on jäljellä jotain hyvää. Maailmankuva on sivistynyt siinäkin mielessä, että tässä sotatarinassa myös nainen voi olla sankari, jopa joukon johtaja.

Kuusi Star Wars -elokuvaa tehtyään Lucas myi vuonna 2012 brändin Disneylle. Yllättävä siirto koitui pelastukseksi, sillä Disney loihti juurevan ja perinteitä kunnioittavan Tähtien sodan. The Force Awakens onkin kuin kunnianosoitus vanhalle, itsensä unohtaneelle mestarille. Se muistutti kokonaista sukupolvea, mistä rakkautemme elokuvasarjaan sai alkunsa. Se näyttää myös koko galaksin kaipaaman Carrie Fisherin (1956–2016) elämänsä roolissa: jo elämää nähneenä prinsessa Leiana, itsenäisenä johtajana ja rakastavana äitinä.

Star Wars: The Force Awakens, la 17.2. klo 21.00 Nelonen

Arvio: Star Wars -seikkailun suurin voimavara piilee tulokkaissa

J.J. Abramsin ohjaama The Force Awakens (USA 2015) on ensimmäinen Tähtien sota -elokuva, jonka tekemiseen avaruussaagan luonut George Lucas ei ole vaikuttanut.

Uuden trilogian avausosassa kapinallisten voitto pahasta imperiumista on valunut hiekkaan ja ilkeä ritarikunta hamuaa galaxin herruutta demokratiaa vaalivan tasavallan kustannuksella. Juoni mukailee vuoden 1977 Tähtien sodan asetelmaa usuttamalla hyvän ja pahan edunvalvojat robotin kantaman johtolangan perään ja heittämällä kouliintumattomia nuoria ylivoimaisten haasteiden eteen.

Tulokkaissa piilee sulavan seikkailun suurin voimavara. Hiljaista voimaa uhkuva Rey (Daisy Ridley), omantuntonsa löytävä ritarikunnan soturi Finn (John Boyega) ja epävarma pahan oppipoika Kylo Ren (Adam Driver) ovat tuoreita ja kiinnostavia hahmoja, jotka Abrams esittelee yleisölle taitavasti ennen kuin marssittaa veteraanit (Harrison Ford, Carrie Fisher) ruotuun. ✪✪✪✪

Matti Rämö

Rey (Daisy Ridley) ja Finn (John Boyega) ovat uuden Tähtien sota -trilogian avausosan tuoreet hahmot. Kuva: David James. © Lucasfilm 2015

X