Leikkipainia vai urheilua? – Legenda painikoulusta -seurantarealityssä tutustutaan suomalaiseen showpainiharrastukseen

”Nykyisin kaikki tietävät, että showpaini on tarkkaan koreografioitua teatteria”, TV-Maailman tuottaja Onnimanni Liukkonen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onnimanni Liukkonen on TV-maailman tuottaja.

"Nykyisin kaikki tietävät, että showpaini on tarkkaan koreografioitua teatteria", TV-Maailman tuottaja Onnimanni Liukkonen kirjoittaa.
Teksti:
Onnimanni Liukkonen

Amerikkalaisessa viihdeliikunnassa showpainissa rakennetaan liioiteltua draamaa näyttävien koreografioiden ympärille. 1980-luvun nuorelle laji tuli tutuksi taivaskanavilta. Otteluiltojen sisältö oli vangitsevaa pohjoismaisen kuivaan ohjelmistoon tottuneelle. Vastustajia nöyryytettiin niin sanallisesti kuin fyysisestikin. Sen verran oudolta tappelut näyttivät, että koulun pihalla arvuuteltiin, olivatko matsit näyteltyjä.

Nykyisin kaikki tietävät, että showpaini on tarkkaan koreografioitua teatteria. Se on myös miljoonabisnes, jonka riveistä Dwayne ”The Rock” Johnson on noussut maailman suosituimpien filmitähtien joukkoon. Toinen supertähti Brock Lesnar puolestaan on osoittanut, että parhaat showpainijat ovat todellisia huippu-urheilijoita. Hän voitti vapaaotteluorganisaatio UFC:n mestaruuden vuonna 2008.

Myöhemmin Lesnar jäi kiinni dopingista. Tämä urheilun pimeä puoli on hyvinkin tuttua showpainin maailmassa. Hienossa The Wrestler -elokuvassa Mickey Rourke maalasi riipaisevan kuvan vanhenevasta showpainijasta, jonka tuska on tuttu monille lajilegendoillekin.

Seurantareality Legenda painikoulusta, jossa tutustutaan suomalaiseen showpainiharrastukseen.

Legenda painikoulusta

Kun Ekku astuu ovesta sisään, luokasta kuuluu: ”Jee!” Ehkä alakoulun opettajasta voisi tosiaan olla showpainijan uralle. Ainakin nuorisosuosiota riittää.

© Tero Ahonen / Side Stories Oy / Yle

Otto Heikolan ja Jyri Huhtalan kuusiosaisessa tosi-tv-sarjassa seurataan, kuinka Ekku, tutkija Valtteri ja joogaohjaaja Alexandra tavoittelevat uraa räväkän lajin parissa. Viimeksi mainittu poikkeaa magian harrastajana edellisistä, joiden rakkaus rymistelyyn periytyy takavuosien sarjakuvista.

Puheissa on Amerikan meininkiä. Pääkouluttaja Juhanan johdolla etsitään ”lisää legendoja suomalaiseen showpainiin”. Ja koulu on tietenkin ”Euroopan paras”.

Pääsykokeissa pitää ainakin liikkua notkeasti ja mätkähtää sopivasti molskiin, eli tehdä lupaava bumppi. Puhetaitoakin kaivataan. Jälkimmäisessä ope on luonnollisesti vahvoilla. 

Kouluttajatkin myöntävät, että showpaini on ”vain” teatteria, mutta alusta alkaen fyysinen rääkki ja kolhut ovat mukana. Kehän ”hyviksen” ja ”pahiksen” on täydennettävä toisiaan. 

Ei sarja minusta vieläkään fania tehnyt, mutta onhan näillä ihmisillä kutsumus. Se on aina kiinnostavaa.

Pekka Eronen

Legenda painikoulusta, torstai 7.12. klo 21.15, TV2

X