Luiden kertoma totuus -dokumentti ravistelee käsityksiä sukupuolirooleista

Kautta historian mielikuva sukupuolirooleista on ollut yksioikoinen. Tiede on valjastettu vahvistamaan vallitsevaa ajatusmaailmaa, jossa miehet johtavat maailmaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uudet tutkimustulokset osoittavat, että myös naiset ovat olleet merkittävissä asemissa entisajan yhteiskunnissa.

Kautta historian mielikuva sukupuolirooleista on ollut yksioikoinen. Tiede on valjastettu vahvistamaan vallitsevaa ajatusmaailmaa, jossa miehet johtavat maailmaa.
Teksti: Arto Pajukallio

Arten tiededokumentti Luiden kertoma totuus ravistelee uuden tutkimustiedon voimin käsityksiä sukupuolten rooleista. Jos esi-ihmisistämme miehet metsästivät lihaa ja hankkivat proteiinia, niin 80 prosenttia ruoasta saattoi silti olla keräilijänaisten hankkimaa. Ensimmäisten luolamaalareitten töiden ja kädenjälkien tutkimus johtaa uskomaan, että hekin olisivat olleet naisia.

1800-luvun Ruotsissa avatun korkea-arvoisen viikinkisoturin haudan luuranko onkin paljastunut naispuoliseksi. 1950-luvun Ranskassa tutkittiin 2500 vuotta vanhaa kelttiläishautaa, josta tehdyt löydöt viittasivat kaikki siihen, että viimeisen sijan saanut henkilö oli nainen korkeassa asemassa.

Kaikki eivät tätä uskoneet: saksalaisarkeologi kehitti ideaa pappisasemassa olleesta transvestiitista, koska silloin hän sentään oli mies, kertoo nykypäivän naispuolinen tiedehenkilö. Charles Darwinkin väitti, että miehet olisivat älyllisesti kehittyneempi sukupuoli, ohjelma sanoo. Tieteet palvelivat aikansa ajatusmaailmaa, eikä esimerkiksi kristinuskon opetuksia kyseenalaistettu.

Historia: Luiden kertoma totuus, keskiviikko 6.4. klo 19.00, TV1

X