Mikko ”Peltsi” Peltola menee lomallaan suomalaiseen metsään: ”Olen luonnostani kotimaan matkaaja”

Peltsin toinen luonto saa jatkoa. Kakkoskaudella keskitytään hieman enemmän ilmastokysymyksiin, mutta vältetään aiheesta paasaamista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikko ”Peltsi” Peltola tapaa sarjassa myös Eränkävijät-sarjan Aki Huhtasen ja Äijä-koiran.

Peltsin toinen luonto saa jatkoa. Kakkoskaudella keskitytään hieman enemmän ilmastokysymyksiin, mutta vältetään aiheesta paasaamista.
Teksti: Henri Waltter

Lappi. Ympärillä silmänkantamattomiin lunta. Taivas punertaa. Pakastaakin. Kaksi miestä istuu Tunturijärven jäällä, ilman mitään kiirettä. He yrittävät pilkkiä ennätysrautua järven syvyyksistä.

”Onko kalastus tehnyt sinusta, Ville, paremman ihmisen”, toinen miehistä kysyy.

”Kyllä sanoisin, että on. Ihminen on yllättävän pieni, kun se tulee keskelle erämaata. Vaikka olen ikäni täällä kulkenut, niin välillä ei voi kuin suu auki ihmetellä tätä kaikkea. Luonto antaa minulle rauhan”, toinen vastaa.

”Se oli hyvin sanottu. Ensi yönä nukutaan taivasalla, jos näkisi vaikka revontulia!”

Miehet ovat Mikko ”Peltsi” Peltola ja kalastusopas Ville Alatalo. Meneillään on Peltsin toisen luonnon kakkoskauden aloitusjakso. Meininki on sama kuin edelliselläkin kaudella: ollaan keskellä luontoa ja haetaan elämyksiä, joita myös saadaan.

Valistusta saarnaamatta

Tällä kertaa tunnelma on kuitenkin aavistuksen verran kantaaottavampi. Maailman menoa ja ihmisen osaa siinä pohditaan välillä kuin konstapylkkäsmäisellä filosofialla. Kalastelun ja retkeilyn lomassa heitetään aina silloin tällöin jokin luonnonsuojeluun liittyvä kommentti.

”Meillä on tällä kaudella ilmastoteema jonkun verran enemmän esillä. Mitään varsinaista maailmanparannusohjelmaa emme ole tekemässä. Tarjoamme ohjelmassa tietoa pienin annoksin”, Peltola toteaa puhelimessa.

Ilmastonmuutosasia ei tule loppumaan nykyihmisen elinaikana. Siksi Peltolakin haluaa tuoda teemaa esille ohjelmissaan. Aihe on kuitenkin herkkä, mikä saattaa aiheuttaa voimakkaan vastareaktion.

”Jos joku loukkaantuu, niin se vain kertoo, että sanoma on mennyt perille. Vaikka loukkaaminen nyt ei tietenkään ole meidän tarkoituksemme”, Peltola sanoo.

Kotimaanmatkailija

Luonto on ollut Peltolalle aina tärkeä asia, vaikka kaupunkilainen syntyjään onkin. Pienenä luonnossa tuli oltua paljon, ja teini-ikäisenäkin. Aikuisuuden ja työmaailman myötä samoilu jäi taka-alalle.

Mutta myöhemmin maastopyöräilyn ja muun urheilun myötä luonto on tullut jälleen lähelle sydäntä. Ja nimenomaan kotimaan luonto kaikessa upeudessaan. Suosikikseen Peltola nostaa käsivarren ihmeelliset maisemat. Ne kertovat, että Lappi on paljon muutakin kuin Levi ja laskettelu.

”Minulla ei ole halua päästä grillaamaan itseäni etelänlomalle. Olen luonnostani kotimaan matkaaja ja lomalle menen metsään Suomessa”, Peltola kertoo.

Viime aikoina Peltola on tehnyt lukuisia luonto-ohjelmia, joissa liikutaan Suomen ja pohjoisen maisemissa. Peltsin kova vuosi, Peltsin Lappi, Itämerensuojelijat Peltsi ja Tom. Ja juuri tätä hän haluaa tehdä jatkossakin.

”Tulin Ylelle vuonna 1999. Tein silloin Summeria ja muita nuortenohjelmia. Sitten tuli ikä vastaan ja menin YleX:lle tekemään radiota. Sielläkin tuli ikä vastaan. Sitten tulivat nämä luonto-ohjelmat ikään kuin puolivahingossa ja sillä tiellä ollaan. Ja nämä ovat juttuja, jotka sopivat kaikille, eli enää ei ikä voi tulla vastaan”, Peltola sanoo.

Oman firmansa kautta Peltola tekee aina välillä myös juontokeikkoja, jotka ovat vastapainoa retkeilylle. Peltsin toisen luonnon lisäksi miestä voi kuunnella Yle Areenan puolella Peltsin podcastissa. Ohjelmassa tavataan tunnettuja ihmisiä, joille luonto on tärkeä.

Peltsin toinen luonto, ma 13.12. klo 21.00, TV2

X