Milan Kundera ja historian paino -dokumentti kertaa mennyttä - Neuvostopanssarien vyöry Prahaan vuonna 1968 oli käänteentekevä tšekkikirjailijalle

Milan Kundera ja historian paino -dokumentti näyttää, kuinka historian tapahtumat vaikuttivat tšekkiläisen taiteen luojan elämään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Milan Kundera ja historian paino -dokumentti näyttää, kuinka historian tapahtumat vaikuttivat tšekkiläisen taiteen luojan elämään.
(Päivitetty: )
Teksti: Arto Pajukallio

Tšekkikirjailija Milan Kundera (s. 1929) oli jo julkaissut runoteoksia valmistuessaan elokuvantekijäksi Prahan akatemian elävien taiteiden linjalta vuonna 1958.

Neuvostopanssarien vyöry maahan vuonna 1968 oli käänteentekevä kokemus myös Kunderalle. Hänet erotettiin puolueesta ja opettajantyöstään. Kunderan kirjat kiellettiin kotimaassa, mutta ne saavuttivat suurta arvostusta länsimaissa. Taiteilija pääsi muuttamaan Ranskaan, sai maan kansalaisuuden ja vaihtoi kirjoituskielensäkin ranskaksi.

Liian myöhään itseni kannalta, hän huokaisi 1989, kun Tšekkoslovakia vapautui kommunistihallinnon alta. Ehkei niinkään, jarruttelee tuoreen ranskalaisdokumentin katsoja: yli yhdeksänkymppinen taiteilija on joukoissamme yhä.

Kundera mieltää itsensä romaanikirjailijaksi ja kokee taiteen ainoaksi kodikseen. Ohjelmassa kerrataan tätä matkaa, johon liittyy oleellisesti kohtaamisia ja yhteentörmäyksiä politiikan kanssa. Mutta elokuvia ei Kundera tehnyt, vaikka aikoinaan opettikin tulevia huippuohjaajia.

Milan Kundera ja historian paino, lauantai 5.2. klo 20.00, Teema & Fem 

X