Munch, elämän ja kuoleman taiteilija -dokumentti on napakka ja rönsyilemätön katsaus Edvard Munchin sielunelämään

Ekspressionisti Edvard Munch teki erään maailman tunnetuimmista maalauksista, mutta myös paljon muuta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ekspressionisti Edvard Munch teki erään maailman tunnetuimmista maalauksista, mutta myös paljon muuta.
Teksti:
Henri Waltter Rehnström

Huuto on Edvard Munchin kuuluisin maalaus. Oikeastaan se on ainoa maalaus, jonka suuri yleisö norjalaiselta taiteilijalta tuntee. Kalpeakasvoinen hahmo sillalla huutamassa ulos elämäntuskaansa verenpunaisessa maisemassa on jo käsite.

Mutta teki Munch paljon muutakin. Ja Huutokin on osa laajempaa Elämänfriisi-nimistä sarjaa. Tästä kaikesta muistuttaa uusintana esitettävä ranskalaisdokumentti. Munch, elämän ja kuoleman taiteilija on hyvin napakka ja rönsyilemätön katsaus yhden maailman kuuluisimman ekspressionistin sielunelämään.

Ohjelman myötä syntyy kuva taiteilijasta, jolle maalaaminen oli ennen kaikkea oman sisäisen maailman ilmaisemista. Kuten otsikkokin jo kertoo Munchin aiheet kieppuivat alati elämän ja kuoleman välisellä ohuella rajalla.

Puhuvien päiden sijaan ohjelma luottaa kertojanääneen ja voimakkaaseen kuvamateriaaliin, joka koostuu hyvin pitkälti ­Munchin teoksista. Lähikuvissa kamera suorastaan hyväilee maalausten sulavalinjaisia yksityiskohtia ja korostaa näin taiteen kauneutta.

Munch, elämän ja kuoleman taiteilija, lauantai 9.12. klo 20.00, Teema & Fem 

X