Nuoruustangossa ex-taistolaista esittävä Taneli Mäkelä ei osallistunut 70-luvun villitykseen: ”Olin sen verran rääpäle, että vältyin siltä”

Kaija Pakarinen ja Taneli Mäkelä ovat entisiä teinikommunisteja hurmaavan hirtehisessä tv-elokuvassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Taneli Mäkelän ja Kaija Pakarisen esittämät ex-taistolaiset muistelevat lämmöllä vaikkapa pizzojen väsäämistä neukkulaisesta purkkimakrillista ruotoineen.

Kaija Pakarinen ja Taneli Mäkelä ovat entisiä teinikommunisteja hurmaavan hirtehisessä tv-elokuvassa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jussi Karjalainen

Makuvivahteita on luvassa keski-ikäistyneiden entisten kommarinuorten ko- koontuessa pitkästä aikaa yhteen, venäläisen kokkauksen viikonloppukurssille. Porukka tutustui 1970-luvulla taistolaisessa kesälukiossa.

Nuoruustango-komedian kirjoittivat ehdat ex-taistolaiset Heidi Köngäs ja Taina West. Köngäshän on paitsi tv-elokuvaohjaaja, myös arvostettu kirjailija. Uusin romaani on Sandra.

”Jos emme itse olisi Tainan kanssa tutustuneet 1973 kesälukiossa Nauvossa, mistään ei olisi tullut mitään”, heittää Köngäs Nuoruustangon esittelyillassa.

”Olisiko edes maailma olemassa”, pistää West yhtä nopeasti ja taistolaisesti takaisin.

Kaksikko tekikin maailmanparantamisesta ja taistolaiskuumeesta jo 1993 nostalgisen tv-elokuvan Kalliolle kukkulalle. Nuoruustangossa samat henkilöt pulpahtavat esiin, eivätkä täysin kyynistyneinä. Köngäs luonnehtii jatkoa ”räävittömäksi mutta rakkauteen uskovaksi”. Erityisesti riipaisee pari Natalia ja Ilja. Soittajapoika sai sydämet läpättämään.

Kirkasotsaisuus toistuu

Iljaa näyttelee Taneli Mäkelä, ”Natskua” Kaija Pakarinen. Ennättikö Mäkelä omakohtaisesti 1970-luvun kommunistivillitykseen?

”Kun taistolaisuus oli muotia ja pop, olin itse sen verran rääpäle, että vältyin siltä. Eero ’Bimbo’ Melasniemikin oli viimeistä vuotta reksinä, kun tulin Teatterikorkeakouluun”, Mäkelä selittää.

”Onneksi tarinan ihmiset osaavat suhtautua itseensä armollisesti. Taistolaisuudessahan oli kyse tyypillisestä ilmiöstä, joita olen nähnyt myös myöhemmin nuorissa ihmisissä. Ollaan niin kirkasotsaisia.”

Muuten Mäkelälle kuuluu sitä, että hän esiintyy Turun Kaupunginteatterissa Stingin säveltämässä telakkamusikaalissa Viimeinen laiva. Yhteistyö Atte Järvisen (Ihmisten puolue) kanssa taas uusiutuu Elisa Viihteessä keväällä julkaistavassa korruptioaiheisessa sarjassa Sipoon herttua.

Nuoruustangon näyttelijöistä poliittisiin geimeihin ehtivät jo aikoinaankin Pakarinen, Riitta Havukainen – ja varsinaisen shown pystyttävä Erkki Saarela. Saarelan hersyvällä roolihahmolla Jurilla oli puolue-etenijänä ja ehkä vakoilijanakin pureskelemista, kun aate ajoi seinään. Mäkelän Ilja toipui luokkakantaisuudesta rennommin.

Erkki Saarela näyttelee puoluepampun pallilta pudonnutta Juria. ©YLE KUVAPALVELU

Kannattaa myötäelää ison aikalaisilmiön jälkipyykit. Nuoruustangon taustatarina Kalliolle kukkulalle on Areenassa. Siinä punaposkia Iljaa ja Nataliaa näyttelivät Tarmo Ruubel ja Anna-Elina Lyytikäinen (katkelmia myös Nuoruustangossa). Helmikuussa Areenaan on tulossa laajemminkin Heidi Köngäksen tuotantoa, 11 nimikettä, klassikoksi kohonneesta Liian paksu perhoseksi -tv-elokuvasta lähtien.

Nuoruustango, su 17.12. klo 21.05 TV1

X