Pertti Pesosen dokumentti Taistelu Israelista pureutuu vaikeaan aiheeseen rauhallisella otteella – ”Monimutkaiset asiat vaativat rauhallisen selityksen”

Pertti Pesosen dokumentti Israelista voi saada katsojan rajuihin johtopäätöksiin juutalaisvaltion äärioikeistolaisesta nykyhallituksesta. Pesosen oma tavaramerkki on kuitenkin rauhallinen spiikkaus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Israelin äärioikeistolaista hallitusta vastustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet yli puolen vuoden ajan.

Pertti Pesosen dokumentti Israelista voi saada katsojan rajuihin johtopäätöksiin juutalaisvaltion äärioikeistolaisesta nykyhallituksesta. Pesosen oma tavaramerkki on kuitenkin rauhallinen spiikkaus.
Teksti:
Jussi Karjalainen

Ylen Ulkolinja esittää ulkomaisia ajankohtaisdokumentteja maailmasta, mutta myös puolenkymmentä omaa dokkaria vuodessa. Taistelu Israelista on sellainen.

Ohjelma hätkäyttää vaikutelmillaan joulukuussa nimitetystä hallituksesta ultranationalisteineen. Hallitus tahtoo lisätä laittomien juutalaissiirtokuntien määrää.

Kokenut Pertti Pesonen aloitti Israelista raportoinnin 1980–90-lukujen taitteessa. Kun tuolloin syntyi alustava suunnitelma rauhansopimukseksi, hän vieraili yhden vuoden aikana seitsemästi Israelissa.

”Optimistinen käsitys oli, että siitä tulee jonkinlainen yhteiselo palestiinalaisten ja israelilaisten välillä. Sitä käsitystä ei oikeastaan ole enää kellään”, Pesonen manaa.

Dooley-tyyli ärsyttää

Dokumentissa on eniten äänessä Israelin parlamentin entinen puhemies Avraham Burg. Hänen turhautumisensa on valtavaa.

”Avraham on kyynikko. On olemassa Iranin islamilainen tasavalta, mutta Burg ei haluaisi omaa maataan kutsuttavan Israelin juutalaiseksi tasavallaksi. Siinä on klangi, joka ei kuulosta hyvältä.”

Pertti Pesosen omaa tyyliä taas on asioiden erittäin rauhallinen selostaminen ohjelmissaan.

”Monimutkaiset asiat vaativat rauhallisen selityksen. Jos toimittaja menee itse tunnereaktioon ja alkaa kauhistella, ohjelma lässähtää”, Pesonen sanoo.

”Täytyy pitää itsensä lakonisena taustahahmona, eikä alkaa oman esiintymisen kautta luoda toimittajasankaruutta. Estradi on jätettävä ohjelman ihmisille. Se on päinvastaista kuin suuntaus nykyään uutisissa, joissa toimittaja Uljas se ja se on siellä ja siellä.”

Pesonen inhoaa esillä pyörivää Stacey Dooleytä. Ulkomaan dokumenttijournalismi ei hänestä liioin kaipaa Hannu Karpoja kohtaamassa ihmisten vääryyksiä.

Lue myös: Seura selvitti: Israelin armeija ei katso sukupuolta – Sopisiko malli Suomeenkin: kaikki asepalvelukseen ja naiset kenraaleiksi?

Ihmisyys esiin

Pertti Pesonen aloitti Ulkolinjassa päivämäärällä 1.1. 2000. Edellisen vuosikymmenen hän oli työskennellyt tv-uutisissa.

Mieleenpainuvimmiksi Pesonen nostaa Kolumbian matkat, joilta syntyi vuosien 2016–2018 aikana kolme reportaasia. Maan 50 vuotta kestänyt sisällissota oli mahdollisesti loppumassa.

”Keplottelin itseni sissiarmeija FARC:in leirille.”

Pesosesta oli vaikuttavaa tavata eräs nainen, jonka poika oli tapettu. Poikansa kuoleman jälkeen nainen oli vienyt kotiinsa tyypin, joka oli joutunut auto-onnettomuuteen.

”Kuumehoureissaan mies näki seinällä kuvan tämän naisen pojasta ja alkoi huutaa: hei, tuo kuva tuossa, mehän tapoimme ja kidutimme tuon kaksi viikkoa sitten. Naapurien mielestä naisen olisi pitänyt pelastamisen sijasta tappaa mies. Nainen sanoi, että olisi silloin vain yksi lenkki lisää ketjussa. Tällainen ihmisyyden esiintulo raskaissa tilanteissa jättää aika sanattomaksi”, Pesonen sanoo.

Espanjankielinen maailma kuuluu Ulkolinjassa Pesoselle. Hän kun luki yliopistossa espanjaa ja teki jo nuorukaisena kaksi kuukausien reppureissua Meksikoon ja Väli-Amerikkaan. ”Jännällä tavalla dramaattiset argentiinalaiset” kiehtovat toimittajaa eritoten.

Pertti Pesonen, 63, aikoo jatkaa Ulkolinjassa ohjelman 50-vuotisjuhlaan saakka. Se on vuonna 2027.

”Sitä paitsi sain juuri eilen uuden työsuhdepolkupyörän. Sen leasing-sopimus on nelivuotinen!” 

Pertti Pesonen jatkaa Ylellä vuoteen 2027.
Pertti Pesonen jatkaa Ylellä vuoteen 2027. © Yle

Taistelu Israelista, torstai 12.10. klo. 22.00, TV1

X