Reconstructing Utøya -dokumentti kääntää huomion pois terrori-iskun tekijästä ja antaa uhrien äänen kuulua

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti: Anu Räsänen

Utøyan terrori-iskusta kertovat draamaelokuvat ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton. Myös Carl Javérin dokumenttia Reconstructing Utøya arvosteltiin etukäteen siitä, että se repii haavat turhaan auki. Javér vakuuttaa kuitenkin tehneensä dokumenttinsa uhreja ja heidän läheisiään kunnioittaen. Hän kertoo The Telegraph -lehden haastattelussa, että ryhtyi hankkeeseen vasta saatuaan hyväksynnän Utøyan uhrien tukiryhmältä.

Lopputulos on riipaiseva. Neljä iskusta selvinnyttä nuorta kertoo muistonsa Utøyalta, minkä jälkeen vapaaehtoiset näyttelevät ne heille. On kammottavaa nähdä nuorten suru ja kuulla, kuinka he seurasivat sivusta järjetöntä väkivaltaa ja pelkäsivät henkensä puolesta. Silti dokumentin viesti on toiveikas. He selvisivät. He jatkavat elämäänsä, ja he ovat ihan tavallisia nuoria, joiden elämässä on myös naurua.

Dokumentissa esiintyvä Jenny Andersen tiivistää kokemuksensa: Javér kääntää huomion pois tekijästä ja antaa uhrien äänen kuulua. Juuri siksi tämä dokumentti on niin hieno ja tärkeä.

Reconstructing Utøya, ma 22.7. klo 22.50 Yle Teema & Fem

X