Ruotsiksi kirjoittava suomalaiskirjailija Kjell Westö määrittelee itsensä ”sekä psykologiseksi että maantieteelliseksi realistiksi”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

(Päivitetty: )
Teksti: Arto Pajukallio

Ruotsiksi kirjoittava suomalaiskirjailija Kjell Westö löysi omimman kertojan äänensä Helsingin historiaa kuvaavien eeppisten romaanien tekijänä.

Hän määrittelee itsensä ”sekä psykologiseksi että maantieteelliseksi realistiksi”, joka tarvitsee työlleen miljöön ja ympäristön. Tässä Westö on onnistunut suurenmoisesti. Todenmakuisesti mukaansa tempaisevat teokset ovat keränneet lukijoita ja palkintoja, niistä on tehty elokuva- ja teatterisovituksia ja käännettykin jo 20 kielelle.

Dokumenttiohjelmassa Westö puhuu suomeksi, mikä ei lukuisia kieliä hallitsevalle kirjailijalle ole mikään jarru, mutta yksin, mikä on ohjelman rakenteelle haasteellista. Kysehän ei ole keskustelevasta taiteilijatapaamisesta, vaan irrallisista monologeista, jotka istutetaan ohjelman muotoon.

Niin selkeästi Westö kuitenkin ajatuksiaan jäsentelee, että ohjelma kantaa. Musiikkiosuus painottuu mielestäni vinoon. Minne unohtui Nyrok Dolls?

Ammatti: Kirjailija. Kjell Westö, la 15.12. klo 21.01. Yle Teema & Fem

X