Voiko rikoksen ehkäistä tietokoneohjelman avulla? Saksalainen dokumentti kertoo ihmisiin kohdistuvasta laajasta valvonnasta

Poliisit eri maissa yrittävät tietokoneohjelmien avulla ehkäistä rikoksia. Turvallisen yhteiskunnan kehittämiseen sisältyy myös ongelmia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ihmisiä valvotaan yhä laajemmin, kertoo saksalainen dokumentti.

Poliisit eri maissa yrittävät tietokoneohjelmien avulla ehkäistä rikoksia. Turvallisen yhteiskunnan kehittämiseen sisältyy myös ongelmia.
(Päivitetty: )
Teksti: Pertti Avola

Saksalainen dokumenttielokuva Ennen rikosta ottaa alkuperäisen nimensä Pre-Crime Steven Spielbergin elokuvasta Minority Report (2002). Tieteiskirjailija Philip K. Dickin novelliin perustuvassa elokuvassa kerrottiin tulevaisuuden yhteiskunnasta, jossa poliisit saavat erikoiskykyjä omaavien poikkeusyksilöiden avulla tietää ennalta, milloin joku aikoo tehdä murhan.

Dokumentin maailma on itse asiassa lähempänä amerikkalaista tv-sarjaa Kohde kuin Spielbergin elokuvaa. Kohteessa keinoäly antoi sosiaaliturvatunnusten avulla ennusteen siitä, että joku henkilö oli altis päätymään joko väkivallan tekijäksi tai sen uhriksi.

Monika Hielscherin ja Matthias Heederin dokumentissa kerrotaan tietokoneohjelmista, joiden avulla poliisit eri maissa yrittävät ennustaa rikoksia ja ehkäistä niitä ennalta. Kaksi maailmaa asettuvat vastakkain: tietokoneen algoritmien keräämät tiedot ja niiden pohjalta tehdyt päätelmät sekä yksilöiden oikeus- ja tietoturva.

Algoritmit leimaavat

Ennen rikosta on aika pelottava dokumentti, sillä se korostaa, että yhteiskunnan kehittämisellä turvallisemmaksi algoritmien avulla on kääntöpuolensa. Sellaiset internetjätit kuten Google ja Apple myyvät viranomaisille tietoja ihmisistä välittämättä siitä, ovatko tiedot paikkansapitäviä tai eivät.

Ja algoritmit voivat tehdä virheitä. Ne eivät esimerkiksi ota huomioon sosiaalisia kysymyksiä tai auta yksilöitä kehittymään, vaan leimaavat ihmisen tämän taustan vuoksi ikiajoiksi jollain tapaa riskitapaukseksi. Lisäksi yksi sosiaalisessa mediassa käytetty sana saattaa asettaa käyttäjänsä tarkkailtavien listalle, vaikka konteksti, jossa sanaa käytettiin olisi aivan viaton.

Ja algoritmeja voidaan tulevaisuudessa käyttää muuhunkin kuin lainvalvontaan. Niiden avulla voidaan valvoa ja ohjailla yhteiskunnallista käyttäytymistä, esimerkiksi estää mielenosoituksia ja rajoittaa poliittista toimintaa. Nyt jo poliisien käyttämä tietokoneseuranta muistuttaa usein etnistä profilointia.

Esimerkkeinä dokumentti tarjoaa kaksi mustaa nuorukaista. Chicagolainen Robert McDaniel joutuu poliisin ”kuumalle listalle” koska yksi hänen ystävänsä on murhattu ja hänet itsensä pidätetty marihuanan poltosta ja laittomasta uhkapelistä. Sekä Robert että tottenhamilainen Smurfz tuntevat lisäksi muutamia jengiläisiä, vaikka itse eivät ole koskaan kuuluneet jengiin tai tehneet vakavampaa rikosta. Heidät on merkitty täältä ikuisuuteen.

Mitä tiedolla tehdään?

Ennen rikosta esittelee modernin muunnelman yhdestä ihmiskunnan perusongelmasta: kuinka jostakin hyvää tarkoittavasta saattaa tulla jotain aivan muuta. Se saattaa olla jokin laki, uskonto tai poliittinen järjestelmä. Nyt se on algoritmit, joihin luotetaan sokeasti vaikka niitä ei dokumentin mukaan valvo kukaan.

Tiedon keruuta meistä ei enää pysty estämään. Olisi poliittisten päättäjien tehtävä ratkaista, mitä sillä tehdään.

Ennen rikosta, ma 21.5. klo 21.30 TV1

 

X