Säveltäjä Leosh Janácek -dokumentti kertoo, kuinka sävellysnormeja kaihtanutta uudistajaa jopa pilkattiin

Tšekkiläistä säveltäjää Leosh Janácekia (1854–1928) tutkitaan Vlastimil Simunekin tšekinkielisessä televisiodokumentissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tšekkiläistä säveltäjää Leosh Janácekia (1854–1928) tutkitaan Vlastimil Simunekin tšekinkielisessä televisiodokumentissa.
Teksti:
Arto Pajukallio

Taidedokumenttien yleiskieltä englantia käyttävät nyt vain muutamat äidinkieltään puhuvat taiteilijat. Heistä tunnetuin lienee kapellimestari Simon Rattle, joka huomioi Janácekin oopperoiden naiskuvien moninaisuuden. Hän myös määrittelee ihailemansa säveltäjän ”uudistajaksi, joka ei noudattanut mitään perinteisiä sävellysnormeja”.

Perinteisestä harmoniasta luopunut Janácek käytti sointumattojensa pohjana luontoa ja ihmisääntä, ennen kaikkea ahkerasti tutkimaansa kansanperinnettä, josta hän nopealla muistiinpanotekniikallaan ammensi aineksia melodioihinsa.

Janácekin elämää kerrataan kronologisesti, musiikkinäytteillä ja arkistokuvilla elävöittäen, filmatuilla näyttämöesityksillä havainnollistaen.

Pitkään jopa pilkatuksi joutuneesta säveltäjästä tuli kansainvälinen tähti yli kuusikymppisenä, kun teokset saivat laajempaa julkisuutta ja niiden myötä menestystä: vasta kypsällä iällä hän myös sävelsi pääteoksiaan. Viikon päästä niistä nähdään Teemalla vuonna 1904 ensiesityksensä saanut Jenufa.

Säveltäjä Leosh Janácek, sunnuntai 21.1. klo 16.30, Teema & fem 

X