Somesta ­puuttuu suodatin – ”Trolliarmeijan huutelu aiheuttaisi lähinnä myötähäpeää, ellei tiedossa olisi, että porukalla on kohtuullinen kannatus”

”Trolliarmeijan vastenmielinen huutelu aiheuttaisi lähinnä myötähäpeää, ellei tiedossa olisi, että porukalla on kohtuullinen kannatus”, TV-maailman tuottaja Onnimanni Liukkonen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onnimanni Liukkonen on TV-maailman tuottaja.

"Trolliarmeijan vastenmielinen huutelu aiheuttaisi lähinnä myötähäpeää, ellei tiedossa olisi, että porukalla on kohtuullinen kannatus", TV-maailman tuottaja Onnimanni Liukkonen kirjoittaa.
Teksti: Onnimanni Liukkonen

Tv-journalismissa poliitikot ja muut vaikuttajat joutuvat journalistiseen prosessiin. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi uutisten insertissä toimittaja kommentoi kriittisestikin haastateltavan mielipiteitä. Lauantain Ykkösaamussa päättäjät taas saavat vastaansa tiukan asiallisen Seija Vaaherkummun, joka haastaa usein kovastikin.

Sosiaalinen media toimii toisin. Videoissa äänensä saavat kuuluviin muun muassa rääväsuisimmat rasistit. Toimittajat eivät pääse moderoimaan heidän viestintäänsä. Theroux: Amerikan some-soturit -sarjassa Louis Theroux kohtaa Yhdysvaltain äärioikeistoa. Trolliarmeijan vastenmielinen huutelu aiheuttaisi lähinnä myötähäpeää ellei tiedossa olisi, että porukalla on kohtuullinen kannatus. Väkivallan uhka on todellinen ja sitä on tapahtunutkin muun muassa USA:n senaatin valtauksessa.

Torstain Ulkolinjassa Some uhkaa demokratiaa kerrotaan, miten poliitikot puhuvat suoraan äänestäjille. Videoilla poliittisia vastustajia moukaroidaan huolella. Jair Bolsonaroa tukevalla videolla väitettiin, että vauvoille jaetaan homofobiaa lievittäviä tuttipulloja, joiden suutin on peniksen muotoinen. Valetta tietysti, mutta video oli osaltaan nostamassa moukkamaisen populistin Brasilian presidentiksi.

Ulkolinja: Some uhkaa demokratiaa, torstai 15.9. klo 22.00, TV1

X