Subharchord: Tulevaisuus jota ei tullut on dokumentti ääniteknikko Gerhard Steinkestä, hänen soittimestaan ja elektronisen musiikin historiasta

Subharchord oli DDR:ssä 1960-luvun alussa kehitetty syntetisaattori, jonka oli tarkoitus lyödä laudalta läntiset vastineensa ja tuottaa tulevaisuuden ääniä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Itä-Saksassa syntyneen Ina Pillatin dokumentissa kerrotaan Subharchordin kiehtova tarina.

Subharchord oli DDR:ssä 1960-luvun alussa kehitetty syntetisaattori, jonka oli tarkoitus lyödä laudalta läntiset vastineensa ja tuottaa tulevaisuuden ääniä.
Teksti: Pekka Eronen

Subharchord: Tulevaisuus jota ei tullut -dokumentti: Amerikkalaisen Del Shannonin vuoden 1961 hitissä Runaway kuultiin synteettinen soolo. Sen äänessä kaikuivat avaruusajan unelmat. Samana vuonna kommunistinen Itä-Saksa rakensi Berliinin muurin.

Rinnastus on tyly, eikä se ihan koko totuutta kerrokaan. Samana vuonna itäsaksalainen ääniteknikko Gerhard Steinke sai nimittäin valmiiksi ensimmäisen version omasta syntetisaattoristaan. Subharchord oli edellä aikaansa, mutta ikävä kyllä aika riensi ohi.

DDR:ssä syntynyt, Norjassa asuva Ina Pillat ohjasi Steinkestä, hänen soittimestaan ja elektronisen musiikin historiasta dokumentin, jota ainakaan konemusiikin harrastajan ei kannata jättää väliin.

Pillat matkustaa Saksaan tapaamaan yhä hyvissä voimissa olevaa, seurallista Steinkeä ja tämän kollegoita. Rakkaus äänten salaisuuksiin ja ulottuvuuksiin huokuu harmaantuneista herrasmiehistä yhä.

Subharchordin tuottamat äänet eivät sen sijaan sopineet ”sosialistisen realismin” ahtaaseen karsinaan, ja niiden valmistaminen lopetettiin nopeasti. ”Harppi-Saksa” ei ikinä saanut omaa Kraftwerkiaan.

Subharchord: Tulevaisuus jota ei tullut, torstai 8.12. klo 22.05, Teema & Fem

X