Taiteilija Laura Dodsworth valokuvasi sadan naisen alapään poistaakseen naisen sukupuolielimiin liittyvää salailua, häpeää ja tietämättömyyttä

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti: Anu Räsänen

Pakko tunnustaa: 100 vaginaa -dokumentin katsominen tuntui aluksi piinalliselta. Liikaa kuvia naisten sukupuolielimistä ja kuukautisverestä. Ja juuri siksi tämä dokumentti kaikkine kuvineen on tarpeellinen. Se herättää huomaamaan, kuinka helposti koemme tällaisen kuvaston yhteydestä riippumatta pornografisena tai saastaisena. Vielä 2010-luvullakin miehen sukupuolielin on arkisempi, taiteellisempi ja hauskempi asia kuin naisen.

Brittiläinen taiteilija Laura Dodsworth valokuvasi sadan keskenään hyvin erilaisen naisen sukupuolielimiä ja haastatteli heitä aiheesta. Dodsworth sanoo yllättyneensä siitä, kuinka paljon tuskaa ja traumoja tarinoissa on. Haastateltavat kertovat niin raiskauksista, sukupuolielinten silpomisesta kuin vaginismin aiheuttamista kivuistakin.

Surullisinta on se, että lähes kaikki haastatellut puhuvat häpeästä, syyllisyydestä ja riittämättömyyden tunteista. Mukana on kuitenkin myös ihastuttavan monta tarinaa ilosta. Ja kaikkein ihastuttavinta ja tärkeintä on se, että nämä naiset ovat päättäneet puhua.

100 vaginaa, su 11.8. klo 21.30 Tv2 

X