Tanskalainen Talo-vankilasarja kertoo vanginvartijoiden karusta arjesta

Vankilasarjoille tyypilliseen tapaan tanskalainen Talokaan ei positiivisuudella juhli.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vankilasarjoille tyypilliseen tapaan tanskalainen Talokaan ei positiivisuudella juhli.
Teksti:
Pekka Eronen

Tanskalaisessa Talo-vankilasarjassa vaaran ja aggression kuvat tulevat iholle jo alkuteksteissä: kiehuvat vesikattilat ja hammasharjaan liitetyt partaterät. Toisaalta pohjoismainen realismi muistaa myös arjen.

Vartija Henrik (David Dencik) katsoo muualle, kun suihkuhuoneesta astelee verta valuva mies. Se on talon tapa, hän selittää tulokaskollegalleen Sammille (Youssef Wayne Hvidtfeldt). Vahvat vangit takaavat järjestyksen.

Keskeisen vartijanelikon täydentävät Vallan linnakkesta tuttu Charlotte Fich Gertinä ja Miriamia esittävä tanskalaistähti Sofie Gråbøl. Jälkimmäinen on sarjan inhimillinen sydän, joka hulttiopojastaan huolimatta jaksaa uskoa ihmisiin.

Uskoa koetellaan, kun negatiivisiin uutisiin kyllästynyt johto uhkaa koko vankilaa lakkauttamisella ja henkilökuntaa potkuilla. Se määrää nollatoleranssin huumekaupalle ja muulle hämäräbisnekselle.

Siinä sivussa käsikirjoittaja Kim Fupz Aakeson vihjaa, kuinka vankilan muurit jatkuvat henkisesti – jopa vartijoiden omiin synkkiin koteihin. Sytytyslanka palaa. 

Talo, sunnuntai 8.10. klo 21.00, Teema & Fem

X