Teflonin kirous -dokumentti on järkyttävä kertomus suuryhtiön välinpitämättömyydestä ja koko maailmaa koskevasta terveysriskistä

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti: Pertti Avola

Teflonpintaiseksi sanotaan poliitikkoa, joka selviää vaikka mistä skandaaleista uransa kärsimättä. Adjektiivia voisi kyllä käyttää lähes kaikista maailman ihmisistä, sillä ainakin Teflonin kirous -dokumentin mukaan teflonpinnoitteen valmistuksessa käytettyä myrkyllistä kemikaalia löytyy jo väestön verestä ympäri maapallon.

Stephanie Soechtigin 2018 valmistunut dokumentti kertoo siitä, miten yhdysvaltalainen kemian alan jättiyritys DuPont kehitti teflonpinnoitteen 1945 ja salasi sen jälkeen kyynisesti voitontavoittelussaan pinnoitteen sisältämän kemikaalin PFOA:n eli C-8:n vaarallisuuden.

Tiukkaa asiaa ja tunteisiin vetovia yksilötarinoita yhdistelevä dokumentti on järkyttävä kertomus suuryhtiön välinpitämättömyydestä ja koko maailmaa koskevasta terveysriskistä. Joukkokanteen ja kemikaalin haittoja tutkineen tiedepaneelin tulosten jälkeen DuPont sai 16 miljoonan dollarin sakot, mikä oli naurettavan pieni summa yritykselle, jonka liikevaihto on miljardeja.

Teflonin kirous tuo esiin myös tärkeän yhteiskunnallisen kysymyksen: Vaikka suuri joukko yksityisiä kansalaisia asettuisi saastuttavaa teollisuutta vastaan, mikä olisi sen voima tilanteessa, jossa valtio käytännössä on suuryritysten puolella?

Dokumenttiprojekti: Teflonin kirous, to 8.8. klo 19.00 Tv1

X