The Mission Uskonsa uhri -dokumentti on tarina fanaattisuudesta ja länsimaisesta pakkomielteestä tuputtaa kulttuuria

Amanda McBainen ja Jesse Mossin dokumentti kertoo fanaattisuuden varjopuolista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Amanda McBainen ja Jesse Mossin dokumentti kertoo fanaattisuuden varjopuolista.
Teksti:
Pekka Eronen

Bengalinlahdella, Pohjois-Sentinelin saarella, elää noin 200 ihmisen joukko, yksi maailman eristäyneimmistä ja heikoimmin tunnetuista kansoista. Heikäläiset eivät tahdo kontaktia ulkopuolisiin. Vieraita tervehditään keihäin ja nuolin. 

Sen tiesi myös 26-vuotias amerikkalainen evankelisti ja lähetyssaarnaaja John Allen Chau, joka tahtoi viedä sanomaansa sikäläisille – viranomaisia uhmaten ja hinnalla millä hyvänsä. Marraskuussa 2018 hän matkusti lähelle saarta ja jatkoi yksin rantaan. Siellä hänet surmattiin. 

Tämmöiselle maalliselle katsojalle Uskonsa uhri on ennen muuta tarina fanaattisuudesta ja länsimaisesta pakkomielteestä tuputtaa omaa kulttuuria kaikille muille. Joku uskovainen saattaa ajatella toisin. 

Huolella Amanda McBainen ja Jesse Mossin dokumentti joka tapauksessa yhteen turhan varhain päättyneeseen elämään paneutuu. Lapsena luettu Tintti ja särkynyt korva viehätti seikkailuhenkistä poikaa, joka isona tahtoi kulkea syvemmälle viidakkoon kuin muut. Hänen tarinassaan ja kirjoituksissaan on sekä tuttua että käsittämätöntä. 

Kiinalaissyntyisen isän myöhemmät mietteet kietaisevat dokumentin suruun.

The Mission: Uskonsa uhri, sunnuntai 10.12. klo 22.00, National Geographic 

X