Turhuuden turuilla – Becky Sharpin vaiheikas ja kuoppainen tie kohti mainetta ja mammonaa

Brittisarja Turhuuden turuilla on uusi versio tutusta tarinasta, jossa nuori nainen pyrkii kohti rikkauksia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sarjan hahmoihin kuuluvat Becky Sharp (Olivia Cooke) ja kapteeni Rawdon Crawley (Tom Bateman).

Brittisarja Turhuuden turuilla on uusi versio tutusta tarinasta, jossa nuori nainen pyrkii kohti rikkauksia.
(Päivitetty: )
Teksti: Pertti Avola

ITV:n tuottama seitsenosainen sarjauutuus on ties kuinka mones elokuva- tai tv-sovitus englantilaisen William Makepeace Thackerayn (1811–1863) romaanista Vanity Fair eli Turhuuden turuilla. Elokuvaversioita on mykkäelokuvan ajoista ainakin seitsemän, ja BBC on tehnyt romaanista neljästi sarjan vuodesta 1956 vuoteen 1998.

Gwyneth Hughesin käsikirjoittama ja James Strongin ohjaama uusi Turhuuden turuilla on kevyesti päivitetty nykyversio. Se tarkoittaa lähinnä sitä, että sarjan tunnarina soi Bob Dylanin säveltämä All Along the Watchtower, tarinan päähenkilö katsoo tuon tuostakin veikeästi kameran kautta suoraan katsojaan ja itse kirjailija Thackeray esittelee Michael Palinin hahmossa jokaisen jakson.

Turhuuden turuilla (1848) on satiireja ja parodioita nuorempana kirjoittaneen Thackerayn kuuluisin romaani. Sitä edelsi The Luck of Barry Lyndon (1844), jonka pohjalta Stanley Kubrick teki elokuvan 1975, ja jossa kirjailija harjoitteli sellaista aikansa brittiyhteiskuntaa suomivaa satiiria, joka sitten puhkesi kukkaan Turhuuden turuilla -teoksessa.

Vanhemmalla iällään Thackeray lievensi pilkkaansa, mutta eipä hänen myöhempiä teoksiaan samalla tavalla muistetakaan.

Unelma rikkaasta miehestä

Turhuuden turuilla on piikikäs tarina onnenonkijasta nimeltä Becky Sharp, joka Napoleonin sotien aikaisessa englantilaisessa yhteiskunnassa puuhaa luokkaretkeä ylöspäin. Becky haluaa rikkaan miehen ja kauniita asioita, eikä häikäile unelmansa toteuttamisessa.

Mutta eipä ole yhteiskunta hänen ympärilläänkään vapaa ahneudesta, itsekkyydestä ja omanvoitontavoittelusta.

Aluksi Becky saa lähtöpassit entisestä koulustaan, jossa hän on viime ajat toiminut eräänlaisena apuopettajana. Beckylle hankitaan työpaikka kotiopettajana, mutta siltä välttyäkseen hän lähtee vieraaksi ystävänsä Amelia Sedleyn kotiin.

Siellä terävä nainen iskee silmänsä Amelian törppöön veljeen Josiin, joka jonain päivänä perii perheen omaisuuden.

Niin alkaa Becky Sharpin vaiheikas ja kuoppainen tie kohti mainetta ja mammonaa.

Teemat pysyvät ajankohtaisina

Uusi Turhuuden turuilla on tuttua laadukasta brittiepookkia, ja Thackerayn käyttäminen tapahtumien esittelijänä on mainio veto. Se on lisäksi linjassa kirjailijan omien ajatusten kanssa.

Thackerayhan kirjoitti romaaninsa eräänlaiseksi nukketeatterin näytelmäksi, jonka veijarimaiseen kertojaan ei aina voi oikein luottaa.

Juonittelevaa Becky Sharpia kohtaan Thackeray tunsi myötätuntoa, ja niinpä Becky ei kieroiluistaan huolimatta lopulta olekaan paha ihminen.

Sarjauutuuden sivuosissa on Palinin lisäksi brittiveteraaneja kuten Martin Clunes, Simon Russell Beale ja Suranne Jones (Doctor Foster), mutta pääosissa nähdään uusia kasvoja.

Beckyn roolissa on muun muassa Bates Motel -sarjassa ja elokuvissa Ouija ja Ready Player One nähty Olivia Cooke ja Ameliana Claudia Jessie.

Ehkä Thackerayn romaanista jatkuvasti tehdään uusia elokuva- ja tv-versioita, koska sen teemat ovat yhä ajankohtaisia. Kirjailijan satiirin kohteet kun eivät ole nykymaailmastakaan hävinneet.

Turhuuden turuilla, ti 16.10. klo 21.30 Tv1

X