Työn jälkeen -dokumentti saa kyseenalaistamaan työkulttuuria: ”Automaatio ja tekoäly vievät monen työt”

Jos työn tekeminen tuntuu tärkeältä, poikkeuksellisen elämyksellinen dokumentti After Work saattaa murentaa uskoa uurastamiseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos työn tekeminen tuntuu tärkeältä, poikkeuksellisen elämyksellinen dokumentti After Work saattaa murentaa uskoa uurastamiseen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tero Kartastenpää

Aihe on yhtä iso kuin ruotsalaisohjaaja Erik Gandinin aiemmassa dokumentissa Ruotsalainen rakkauden teoria, joka väitti hyvinvointimaansa ihmisten kärsivän yksinäisyydestä. Nyt kyseenalaistetaan ammattien eetos. Maailman työntekijöistä vain 15 prosenttia on innostunut työstään.

Ympäri maailmaa kiertävässä dokumentissa moni työ näyttäytyy surkuhupaisalta kiireellä pätemiseltä. Yhdysvaltalaiset eivät vietä lomaa, vaikka siitä maksettaisiin, koska syyllisyyden tunne on kalvinistisen työetiikan taakka.

Ruotsalaisohjaaja Ruben Östlundin vakiokuvaaja Fredrik Wenzel tekee upeita, yksinkertaistavia asetelmia vaikkapa italialaisen labyrinttipuutarhurin toimista. 

Leikkaaja ja säveltäjä Johan Söderberg saa aikaan hektisen rytmin ja stressin tunteen, jota työnantajat ylläpitävät kehittyneellä kameravalvonnalla.

Kun automaatio ja tekoäly vievät monen työt, massoittain valmiiksi turhautuneita ihmisiä jää ilman elämän tarkoitusta.

Työn jälkeen, sunnuntai 24.3. klo 22.00, Teema & Fem 

X