Ulkolinja: Israel ja USA:n presidentit -dokumentti avaa Netanjahun Gaza-politiikkaa ja näyttää raakaa kuvaa väkivallasta

Suomenkielinen nimi on hieman harhaanjohtava. Alkuperäinen englanninkielinen nimi Netanyahu, America & the Road to War in Gaza osuu kohdalleen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua pidetään konservatiivisena johtajana.

Suomenkielinen nimi on hieman harhaanjohtava. Alkuperäinen englanninkielinen nimi Netanyahu, America & the Road to War in Gaza osuu kohdalleen.
Teksti:
Onnimanni Liukkonen

Yhdysvaltojen julkisen palvelun kanavan PBS:n Frontline-sarjaan kuuluva dokumentti käy läpi Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun palestiinalaisia ja erityisesti Gazan aluetta kohtaan harjoittamaa politiikkaa. Yhdysvaltojen presidenteillä on ollut roolinsa joko Netanjahun toimien mahdollistajana tai hillitsijänä.

Israelin ja Palestiinan suhde on aina ollut ongelmallinen. 1990-luvun puolessa välissä oltiin lähellä jonkinlaista ratkaisua, kun Bill Clinton toimi välittäjänä Israelin pääministerin Jitzhak Rabinin ja PLO:n johtajan Jasser Arafatin neuvotteluissa.

Sittemmin tilanne on ollut äärimmäisen jännittynyt, kun kovaa linjaa Palestiinaa kohtaan ajanut Netanjahu on ollut kolmeen kertaan vallassa. Jännitys purkautui järkyttäväksi väkivallaksi lokakuun terrori-iskussa ja sitä seuranneessa Gazan sodassa.

Laadukkaassa dokumentissa kuullaan asiantuntijoita ja nähdään raakoja kuvia väkivallasta. Kerrankin ulkomaisesta ajankohtaisdokumentista esitetään asiaan kunnolla paneutuva 90-minuuttinen versio, eikä tunnin pituuteen leikattua tiivistelmää.

Ulkolinja: Israel ja USA:n presidentit, torstai 8.2. klo 22.00, TV1

X