UMK24: Kuka edustaa Suomea Euroviisuissa Käärijän jälkeen? – ”Käärijän varjo näkyy, sillä peräti neljässä laulussa seitsemästä on rap-elementtejä”

Euroopan ehdottomasti kiinnostavin musiikkikilpailu käydään tänä vuonna Tampereella. Mikä seitsemästä esityksestä valitaan edustamaan Suomea ensimmäisessä käärijänjälkeisessä Eurovision laulukilpailussa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

UMK:ssa kilpailevat Windows95man ja Henri Piispanen, Jesse Markin, Mikael Gabriel ja Nublu, Sini Sabotage, Cyan Kicks -nelikko, Sara Siipola sekä Sexmane.

Euroopan ehdottomasti kiinnostavin musiikkikilpailu käydään tänä vuonna Tampereella. Mikä seitsemästä esityksestä valitaan edustamaan Suomea ensimmäisessä käärijänjälkeisessä Eurovision laulukilpailussa?
Teksti:
Anna Muurinen

Käärijä-hysterian jälkiaalloissa tämän vuoden Uuden musiikin kilpailun liput myytiin loppuun tunnissa, vaikka kisa pidetään ensimmäistä kertaa jättimäisessä Tampereen Nokia Arenassa.

Huomattavan suuri osa lipuista myytiin ulkomaisille faneille, joten suomalaisella viisuhumulla on nyt nostetta.

Käärijän varjo näkyy tämänvuotisissa ehdokkaissa, sillä peräti neljässä laulussa seitsemästä on rap-elementtejä. Cha cha chan suomenkielisen riimittelyn ansiosta suurin osa lauluista esitetään jollakin suomalais-ugrilaisella kielellä.

Euroviisuihimme ikuisesti liitetty kielikompleksi on siis viimein selätetty.

Kaikuja menneestä

Listasuosikki Jesse Markin kisaa kohottavalla laululla Glow, jonka monotoniseen melodiaan on yhdistetty afrikkalaisrytmejä. Paljon jää lavaesiintymisen onnistumisen varaan.

Kaksi vuotta sitten UMK:ssa The Rasmuksen jälkeen toiseksi sijoittunut Cyan Kicks yrittää revanssia laululla Dancing With Demons, joka melskaa eteenpäin pätevästi, mutta vailla sen suurempaa persoonallisuutta.

Kuvataiteilija Teemu Keisterin alter ego Windows95man osallistuu ensimmäisellä levytyksellään No rules!, joka kertaa ysäridiskon kliseet eli kiihkeästi kilkuttavan konetaustan ja korkealla kulkevat lauluosuudet. Laulut suorittaa Henri Piispanen. Tuon ajan eläneelle kokonaisuus ei tuo juuri uutta, tuoreemmille korville varmasti riemua ja hyvää fiilistä.

Suomen kieli jyrää

Suosikkiartisti Sexmanen euroviisuehdokaslaulu Mania ei päästä kuulijaa helpolla. Mielen ongelmista kertova teksti esitetään äänenmuokkausohjelman läpi, joka etäännyttää kuulijan isosta aiheesta. Lavaesiintymisen haasteeksi jää luoda yhteys kuulijan ja esittäjän välille.

Kymmenisen vuotta sitten levylistat valloittanut Sini Sabotage tekee näyttävän paluun laululla Kuori mua, joka yhdistelee suomea ja englantia tavalla, joka vaatii useamman kuuntelun. Onneksi Kuori mua kestää sen mainiosti, etenkin sävelmän piano-osuudet tuntuvat jopa raikkailta.

Varsinainen sekametelisoppa sen sijaan on Mikael Gabrielin ja virolaisräppäri Nublun yhteistuotos Vox Populi, joka yhdistää kieliä ja musiikkityylejä kiinnostavasti, mutta jää jankkaamaan otsikkoaan. Viron- ja suomenkielinen räppäys on mahtava idea, mutta tekstisisältö vennamolaisine kansan äänen korostamisineen hämmentää.

Muistetaan tuomarit

Meluisasta joukosta erottuu perinteisempää euroviisua edustava Sara Siipolan Paskana, jonka ainoa heikkous on laulun nimi. Siipolan taitavasti tulkitsemassa laulussa suomen kieli rytmittyy kauniisti ja voisi kuvitella, että kokonaisuus miellyttäisi kansainvälisessä kisassa myös tuomareita.

Tuomarivaltaa ei voi aliarvioida, tipauttivathan Käärijänkin kansainvälisen kisan kakkoseksi viime vuonna juuri ammattilaisraadit. Kotimaisessa UMK-huumassa on hyvä muistaa, että euroviisufinaalissa tuomarit arvioivat laulujen sävellysten ohella myös esitystapaa, omaperäisyyttä, muistettavuutta ja lavatoteutusta.

Myös UMK-finaalissa kansainvälisten tuomarien mielipide huomioidaan, sillä heidän ääniosuutensa on neljäsosa. Loput äänistä antaa yleisö. 

UMK24, lauantai 10.2. klo. 21.00, TV1

Lue myös: Tietovisa: Tunnetko UMK-voittaja Käärijän? Tee testi ja kokeile, kääritkö kaikki 10 oikein!

X