Uusintana esitettävät radio-ohjelmat esittelevät sotilaiden kirjoittamaa runoutta

Jaa artikkeliLähetä vinkki

(Päivitetty: )
Teksti: Jussi Karjalainen

Laadukkaassa uusintaohjelmassa Tuntemattoman runoilijan kuolema (1997) voi koettaa, taipuuko keskittymiskyky vielä runouteen radiossa. Etenkin kun tavoiteltavana on huippurunoilijoista poikkeavia sävyjä tavallisten sotamiesten runosuolesta. Yrityksiä ylevyyteen, vappurehvastelua, rankasti rautaa niskassa, tyttöystävämelankoliaa, laihana korvikkeena Signal-propagandalehden tyttökuvien pussailua ja paljon muuta aitoa.

Jos kännyköinti on tärvellyt syventymiskyvyn, löytyy ohjelma toki Areenastakin.

Runokokoelma Täältä jostakin – Suomen kenttäarmeijan runoja ilmestyi WSOY:ltä 1943. Sen editoi Olavi Paavolainen, jonka ainainen ylimielisyys ei kirjan antia kuohitse. Paavolainen saatesanoissa: ”Tämän kokoelman tyyli on uusi ja karun yksinkertainen, sillä nämä säkeet ovat syntyneet siellä missä kaikki totuudet ovat suuria ja yksinkertaisia.”

Jopa nerokkaasti ohjelma fokusoi yhteen vapaan mitan runoilijaan Ilpo Kaijaan, jonka runoilua on säilynyt muualla vain rivi tai kaksi. Hänen nostamiseensa vaikuttaa säilynyt kirjeenvaihto samassa Raskas Patteristo 14:ssä sotineen kustannusvaikuttaja Lauri Jäntin kanssa. Yksikössä palveli myös kirjailija Jussi Talvi, joka ikuisti Ilpo Kaijan kaatumisen romaaniin.

Niteen muita runontekijöitä kuullaan katkeamattomana pötkönä toisessa ohjelmaosiossa. Runot tulkitsee Kaija Pakarinen. Naisääni tietysti luo tunnun, että poikien aineistoa tarkastellaan pitkän ajan päästä. Juha Seppälä, Kai Rantala ja Hannu Karisto suunnittelivat ohjelman.

Todellisia tarinoita. Tuntemattoman runoilijan kuolema ja Runoja täältä jostakin, to 2.11. klo 22.05 Yle radio 1

X