Sävykkäästi animoitu dokumentti Van Goghin matka kuuluisuuteen kertoo tarinan taiteilijan kuolemanjälkeisestä menestyksestä

Alankomaalainen taidemaalari Vincent van Gogh myi elämänsä aikana vain muutaman taulun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alankomaalainen taidemaalari Vincent van Gogh myi elämänsä aikana vain muutaman taulun.
Teksti:
Henri Waltter Rehnström

Vasta kuoleman jälkeen Vincent van Goghin teokset nousivat suureen suosioon ja toimivat esikuvina muun muassa sellaisille mestareille kuin Pablo Picasso ja Henri Matisse.

Mutta miten kaikki oikein tapahtui? Tästä kertoo korkeatasoinen ranskalaisdokumentti. Avainhenkilönä toimi van Goghin käly Johanna van Gogh-Bonger, joka peri mieheltään taidekauppias Theo van Goghilta taitelijan koko tuotannon. Sen sijaan, että olisi jättänyt taulut homehtumaan ullakolle, hän alkoi kiihkeästi tehdä lankonsa teoksia tunnetuiksi.

Sävykkäästi animoitu dokumentti käyttää kekseliäästi hyväkseen historiallista kuvamateriaalia. Myös van Goghin taide pääsee näyttävästi esille. Ennen kaikkea Van Goghin matka kuuluisuuteen on kunnianosoitus Johanna van Gogh-Bongerille. Hän oli kuin Vincent van Goghin kuolemanjälkeinen mesenaatti, jota ilman länsimaalainen taidehistoria olisi ollut kovin erilainen. 

Van Goghin matka kuuluisuuteen, keskiviikko 21.2. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Taiteilija-tietovisa! Tunnistatko kuvasta, kenen suomalaistaiteilijan klassikkoteos on kyseessä?

kansallisgalleria
Kuka maalasi Haavoittuneen enkelin? © Kansallisgalleria
X