Verta ja kultaa -elokuva on tarina köyhän amatöörinyrkkeilijän tiestä mestariksi ja päätyen korruption kierteeseen

Jaa artikkeliLähetä vinkki

John Garfield näyttelee kehässä menestyvää ja kärsivää Charley Davisia.

Teksti: Pertti Avola

1940–50-luvuilla Hollywoodissa tehtiin useampia nyrkkeilyelokuvia, joissa usein sivuttiin alan korruptiota ja nostettiin se epärehellisen riistokapitalismin vertauskuvaksi.

Vastavoimana esitettiin sankari, jonka moraali horjuu, mutta joka lopulta asettuu vastustamaan mädännäisyyttä – ja jopa tuhoutuu suoraselkäisyytensä vuoksi. Robert Rossenin 1947 valmistunut Verta ja kultaa on näistä nyrkkeilyklassikoista se komein.

Film noirin tyyliä käyttäen Rossen ja käsikirjoittaja Abraham Polonsky kertovat tarinan köyhästä Charley Davisista, joka nousee amatöörinyrkkeilijästä mestariksi ja päätyy korruption kierteeseen.

Verta ja kultaa on yhä malliesimerkki amerikkalaisittain yhteiskunnallisesti suuntautuneesta elokuvasta, joka on myös tavattoman vetävä ja ammattitaitoisesti toteutettu draama yksilöstä valintojen edessä. Rossenin ohjaus, Polonskyn käsikirjoitus, James Wong Howen loistelias mustavalkokuvaus ja nuorena kuolleen John Garfieldin pääosasuoritus muodostavat yhä täydellisyyttä hipovan yhdistelmän.

Verta ja kultaa palkittiin aikanaan parhaan leikkauksen Oscarilla. Leikkaajina olivat Francis D. Lyon ja Robert Parrish, joista kummastakin tuli myöhemmin ohjaajia.

Verta ja kultaa, to 14.3. klo 21.00 Yle Teema& Fem

X