Vivienne Westwood: punkkari, ikoni, aktivisti – Dokumentti punk-muotisuunnittelijasta, aikakautensa ikonista

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti: Tero Kartastenpää

Pakkopaitamaisessa musliinivaatteessa lukee hakaristin päällä ”tuhoa”. Johnny Rottenin punk-asua kohdellaan hansikkain Victoria and Albert -esinemuseossa, vaikka tekijä on vielä erittäin elossa. Nyt 78-vuotias Vivienne Westwood jatkaa suunnittelua, koska haluaa levittää sanomaansa, joka ei ole täysin selvä hänen lähipiirillekään.

Ohjaaja Lorna Tucker on ex-malli, joka on luonut uraa monipuolisena ohjaajana. Hän ei pysy Westwoodin harhailujen perässä, vaikka ponnisteli idolinsa kanssa vuosia.

Westwood ei jaksa muistella, varsinkaan Sex Pistolsia, ilman suostuttelua. Muutaman sanan hän uhraa versiolleen siitä, miten tuli keksittyä koko punk. Hän haukkuu avustajaansa päätöksistä, joita ei muista tehneensä. Vaikka Westwood on tottunut olemaan vitsin aihe, kiukuttelunsa hän ei olisi halunnut näkyvän elokuvassa.

Teemalauantain toinen dokumentti jatkaa kitkaisella brittimuodilla. Visuaalisesti ilahduttavassa McQueenissa (2018) suunnittelijan lähipiiri avautuu, miten catwalkien hätkähdyttäjä Alexander McQueen ajautui luovuuden puuskien jälkeen itsemurhaan vuonna 2010.

Westwood: punkkari, ikoni, aktivisti, la 28.9. klo 21.31 Yle Teema & Fem 

X