Pölynimurikauppiaat-kulttidokumentti liikkui kapealla sektorilla, mutta osui ajan ytimeen

Jos joku ei muista tai tiedä, millaista oli 1990-luvun alun lama-Suomessa, hänelle pitää näyttää dokumentti Pölynimurikauppiaat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kimmo on yksi Pölynimurikauppiaat-dokumentin päähenkilöistä.

Jos joku ei muista tai tiedä, millaista oli 1990-luvun alun lama-Suomessa, hänelle pitää näyttää dokumentti Pölynimurikauppiaat.
Teksti:
Pekka Eronen

Pölynimurikauppiaat (1993) näyttää leveiden pukujen, pörheiden kampausten ja sähkökirjoituskoneiden ansiosta ehkä Kummelilta. Tosielämän alakuloinen tragikomedia on kuitenkin lähempänä Katsastusta, Viimeistä keikkaa ja muita Matti Ijäksen klassikoita.

Jos joku ei muista tai tiedä, millaista oli 1990-luvun alun lama-Suomessa, hänelle pitää näyttää tämä uusintadokumentti. John Websterin inhimillinen, monesti palkittu kulttidokumentti liikkui kapealla sektorilla, mutta osui ajan ytimeen: kolme ovelta ovelle kiertävää pölynimurikauppiasta yrittää kykyjensä mukaan menestyä aikana, jolloin yritykset menevät nurin ja työttömyys henkii niskaan. 

Kristiina on tehotykki, joka myy imurin pokkana vaikka hierontalaitteena tai ihon kuivausharjana. Heimo luottaa karjalaiseen supliikkiin ja kiertää sujuvasti syrjäkyliä. Sitten on Kimmo. Työtön autonasentaja on se vilpitön suomalainen akuankka, jonka epätoivoinen yrittäminen kerää väkisinkin sympatiat. 

Ajankuvaan kuuluvat kelpo kansanihmiset, jotka avaavat ovensa myyjille ja kuvausryhmälle.

Pölynimurikauppiaat, tiistai 29.4. klo 16.00, Teema & Fem

Lue myös: Toimistotyön myrkyllisyydestä ei saa enää vaieta, sanoo dokumentaristi John Webster – ”Moni kokee olevansa ansassa tai umpikujassa”

X