Toisen maailmansodan orvot -dokumentti kertoo, että Euroopassa ynnäiltiin jopa 15 miljoonaa eri kansallisuuksia edustavaa sotaorpoa lasta

Toisen maailmansodan orvot antaa esimerkkejä siitä, miten tärkeää uuden kodin saaneille lapsille on myöhemmin ollut päästä selvittämään todelliset taustansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Historia: Toisen maailmansodan orvot keskittyy eurooppalaisiin sotaorpoihin.

Toisen maailmansodan orvot antaa esimerkkejä siitä, miten tärkeää uuden kodin saaneille lapsille on myöhemmin ollut päästä selvittämään todelliset taustansa.
Teksti:
Arto Pajukallio

Toisen maailmansodan orvot -otsikosta huolimatta ranskalaisdokumentti rajaa näkökulmansa Eurooppaan. Euroopassa ynnäiltiin toisen maailmansodan jälkeen jopa 15 miljoonaa eri kansallisuuksia edustavaa sotaorpoa lasta.

He eivät tietenkään olleet vain henkiin jääneitä juutalaisia tai lapsisotilaiksi pakotettuja saksalaisia. Sodan voittajat esimerkiksi löysivät valtavasti Itä-Euroopan maista kaapattuja ja yhä piiloteltuja lapsia, joita palautettiin kotimaihinsa, vaikkei sukulaisia löytynytkään.

Niin Stalinin Neuvostoliitto kuin de Gaullen Ranskakin halusivat lapsia sodan harventamaa väestöään rikastuttamaan, mutta pakkosijoitukset ja onnelliset adoptoinnit ovat tietysti eri asia. Esimerkein muistutetaan, kuinka tärkeää uuden kodin saaneille on ollut päästä selvittämään todelliset taustansa.

Sodan jälkeen kymmenettuhannet saksalaisnaiset saivat lapsia voittajamaiden miehittäjien kanssa, mutta yhtäällä Yhdysvallat kylmästi siirsi pois tähän syyllistyneet afroamerikkalaissotilaat. Näitäkin lapsia syntyi Euroopassa tuhansittain, ja usein hekin joutuivat kasvamaan sekä rasismin uhreina että ”rauhan ajan” sotaorpoina.

Historia: Toisen maailmansodan orvot, tiistai 11.6. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Tuomas Gerdt: ”Tuttujen sotaorpojen kohtalo kosketti”

X