Teksti:
Seuran toimitus

Tv-viikko pursuaa niin koti-kuin ulkomaisia uutuussarjoja. Karppaajat saavat oman lifestyle-sarjansa. Tosi-tv:n puolella tutustutaan liikemies Toivo Sukariin ja Tallinnaan matkaajiin. Kakolassa elämänhallintaa harjoittelevat nyt nuoret naiset.

Hei me karpataan alk. la 7.1. klo 17.00 TV5 

SARJA ALKAA Lifestyle-uutuus Hei me karpataan tarttuu ajankohtaiseen ja kiihkeää keskustelua herättäneeseen aiheeseen. Ohjelmassa seurataan 29-vuotiaan porvoolaisen Anne Oikarisen ja 45-vuotiaan ojakkalalaisen Juha Kareksen matkaa vähähiilihydraattiseen elämäntapaan.

Ruokavalion muuttamisen lisäksi neuvoja saadaan Jani Sievisen karppaajille sopivien liikuntaohjeiden muodossa. Oikarisen ja Kareksen terveyttä seuraa vähähiilihydraattiseen ruokavalioon perehtynyt lääkäri Olli Sovijärvi.

Neljä viidesosaa puolituntisesta ohjelmasta pyörii kuitenkin ruuan ja ruuanlaiton ympärillä, kauppalistasuosituksia unohtamatta. Sarjan julkkiskokki Sami Garam ei suhtaudu karppaamiseen mitenkään turhan tiukkapipoisesti ja grammoja laskien, joten hurjimmat alakarppaajat varokoon hänen ohjeitaan.

”Ohjelman tarkoitus on näyttää se, ettei karppaajan pidä syödä huonosti, vaan  todellakin syödä hyvin. Suurin  haaste on se, että lisäkkeet – peruna, pasta, riisi, leipä – pitää korvata jollakin muulla.”

Iina Alanko

Sukari alk. la 7.1.18.30 MTV3

SARJA ALKAA Voi Topi, Topi. Ei tainnut liikemies Sukari miettiä kovin huolellisesti, kun päästi kamerat seuraamaan arkeaan.

Mies Maskun halpamööbelikaupan ja Ideaparkin ostoshelvetin takana toikkaroi häpeilemättä kalsareissaan kaksiossaan. Hän mumisee varsinaissuomalaisia myyntipuheitaan alaisilleen, jotka printtaavat kaikki sähköpostit tietokoneummikolle pomolleen. Topi oksentelee, karkaa hammaslääkäristä ja pyytää lääkärin vessassa neuvoja yritysvalmentajaltaan. Kakkososassa täysin kielitaidoton Sukari lähtee yksin setvimään asioitaan ulkomaille.

Jos Diili on taidokkaasti nostanut Hjallis Harkimon ja hänen lähipiirinsä statusta, Sukari taitaa saada mauttomasta ja suttuisesta sarjastaan yhä syvemmän outolinnun leiman.

Katsojaa nolottaa reippaasti. Välillä mietityttää, voiko tälläinen hömppänä sohvakauppias oikeasti olla olemassa. Toivoton Sukari on kuin Konttorin David Brentin, Mr. Beanin ja Ozzy Osbournen sekoitus.

Tero Kartastenpää

Tallinna alk. ma 9.1. klo 20.00 TV5

SARJA ALKAA ”Tämä sarja näyttää, että Tallinnan-matkoja on monenlaisia, vaikka kaksi ensimmäistä jaksoa ovat alkoholipitoisia”, kertoo tänään starttaavan 40-osaisen suomirealityn Tallinnan tuottaja Hermanni Seppälä.

”Kolme kuvausryhmää tallensi viisisataa tuntia materiaalia Tallinnan lisäksi Tartosta, Pärnusta ja Saarenmaalta.”

TV5 haki viime kesänä netti-ilmoituksilla täysi-ikäisiä suomalaisia, jotka olivat lähdössä Tallinnaan kuka laivalla tai veneellä, kuka lentokoneella. Kanava ja tuotantoyhtiö houkuttelivat lisäksi mukaan nuoria viihdejulkkiksia jatkumon ehkä hieman vähemmän hienostuneesta päästä, esimerkkeinä BB-Kadi ja silikonimalli Anne-Mari Berg.

Toisin kuin suositussa turismirealityssä Matkaoppaissa, Tallinnassa ei ole koko sarjan läpi nähtäviä vakiokasvoja. Vakioääniä sen sijaan on kaksi, tuottaja Seppälän vaimo, näyttelijä-juontaja Sanna Saarijärvi ja kollegansa Eppu Salminen.

Käsikirjoittaja Jupe Tuomola kertoo luoneensa heidän juontoihinsa mies- ja naisnäkökulman. Se ilmenee hyväntuulisena naljailuna kuvaruudussa näkyville vastakkaiselle sukupuolelle ja heidän tekosilleen.

Näihin kuuluvat muun muassa naisporukalle kauneussalongissa laitettavat rakennekynnet, joiden aihiot ovat vampyyrimäisen pitkät. Osansa saavat myös hassut motoristiäijät. Harrikkamiehet ottavat laivalla vain omenamehua, koska Viron tieliikenteessä promilleraja on nolla.

Tarjolla on neljänä iltana viikossa esitettävää hyvän perustason tosi-tv:tä, jonka hahmoille hieman naureskellaan, mutta hyväntahtoisesti. Tallinnan-matka on kuitenkin enimmäkseen iloinen asia.

Minna Kontkanen

Onnenkantamoinen alk. ma 9.1. klo 22.05 TV2

SARJA ALKAA Harvoin näkee yhtä sujuvaa aloitusta kuin tuoreessa australialaissarjassa Onnenkantamoinen (Winners & Losers, 2011). Ensimmäisen kahden minuutin aikana katsojat saavat tietää kaiken olennaisen neljän päähenkilön vallitsevasta elämäntilanteesta. Tämän jälkeen varsinainen kerronta pääsee alkamaan jouhevasti.

Sarja kertoo neljästä kolmekymppisestä naisesta, Jennystä (Melissa Berglund), Francesista (Virginia Gay), Becistä (Zoe Tuckwell-Smith) ja Sophiesta (Melanie Vallejo). Kaikki alkaa siitä, kun he saavat kutsun luokkakokoukseen.

Tämä tulee yllätyksenä, sillä naiset olivat aikoinaan koulunsa epäsuositumpia tyttöjä. Luokkakokouksessa he kuitenkin pääsevät tekemään tiliä menneisyytensä kanssa. Jälleennäkeminen merkitsee uutta alkua vuosia sitten kuihtuneelle ystävyydelle.

Nelikon seikkailuja on luvassa 22 jakson verran. Ainakin ensimmäisen osan perusteella sarja tuntuu todella lupaavalta. Huumori on tuoretta ja henkilöhahmot särmikkäitä.

Onnenkantamoista voi pitää eräänlaisena omintakeisena australialaisversiona Sinkkuelämää-sarjasta.

Henri Waltter Rehnström

Kakola alk. to 12.1. klo 21.25 TV2

SARJA ALKAA Kotimaisen tosi-tv-sarja Kakolan idea on kouluttaa rötöstelevistä nuorista yhteiskuntakelpoisia sulkemalla heidät entiseen vankilaan. Sarjan toisen kauden jaksoissa lusimaan joutuvat rikoksen tielle hairahtaneet 15–17-vuotiaat teinitytöt: Viivi, Ida, Crista, Tiina sekä kaksoset Sanna ja Senni.

Tytöt yrittää saada ruotuun kolmen hengen johtoryhmä. Olavi Sydänmaanlakka, joka johtaa HelsinkiMission nuorten kriisityötä, sai viime vuonna Helsingin seudun Mielenterveysseuran tunnustuspalkinnon. Vanajan vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilanen on perehtynyt työssään erityisesti naisvankeihin. Vankilapsykologi Pertti Hakkaraisen on korvannut kriminaalipsykologi Taija Stoat.

Nuorten mielenterveystyö on kriisissä. Siihen ei budjetoida riittävästi rahaa. Yksi ratkaisu on tietysti sulkea apua tarvitsevat nuoret televisioon koko kansan töllötettäväksi. Mutta entä jos he onnistuvatkin parantamaan tapansa? Tosi-tv:n heihin lyömä leima on ja pysyy.

Martta Kaukonen

X